Med sina 7 438 hektar stora vingårdsareal är McLaren Vale ett viktigt vindistrikt i det idag totalt sett 146 000 hektar stora vinlandskapet i Australien. I jämförelse kan nämnas tre andra viktiga distrikt, det varma Barossa Valley som har 11 609 hektar, det svalare Clare Valley med 5 784 hektar och Margaret River som har 5 725 hektar.
McLaren Vale ligger söder om Adelaide, ut mot kusten och därmed utsatt för friska havsfläktar som gör området behagligt tempererat. Vingårdarna reser sig från havsnivån upp emot drygt 400 meters höjd och jordarna består framför allt av sand, brun lerskiffer och på sina håll en del terra rossa, en jordtyp med inslag av järnoxid. Med en nederbörd på bara 220–250 millimeter om året är distriktet lika torrt som de flesta andra i Australien, därför krävs bevattning i framför allt de yngre vingårdarna.
Här har familjen Osborne odlat vin i 110 år efter att de 1854 hade emigrerat från Cornwall för att hitta ett bättre liv. År 1912 planterade de sin första vingård, 3.25 hektar med Shiraz, men bara hälften av stockarna överlevde och det första skörden blev därför mycket liten. Med tiden har vingårdarna och firman växt och man har blivit omtalade för flera av sina viner, bland annat det under 1960-talet prisvinnande Burgundy och senare också fina viner med Riesling och även portvinstolkningar. Sedan 1984 drivs firman i fjärde generation av Chester Osborne, en minst sagt karismatisk och färgstark vinmakare. Idag har man ungefär 182 hektar stora vingårdar som är certifierade ekologiska och även delvis skötta enligt biodynamiska metoder. Vinlistan är ovanligt stor, beroende på år gör man upp emot 60 olika viner med 30 druvsorter.
Vinet The Dead Arm är ett riktigt bra exempel på shirazvin härifrån och det förvisso lustiga namnet syftar till något mindre lustigt, en svampsjukdom kallad Eutypa lata. När den drabbar plantan (och inte bara vinrankor) bryter den ner celler i grenar och kvistar. Vissa grenar på vinrankan ”dör” då, men för övrigt kan sjukdomen resultera i att plantan inte kan mogna sin frukt. Särskilt i fuktiga miljöer kan skördevolymen reduceras med upp emot 30 procent. Här i McLaren Vale är just fuktighet inget problem.
Druvorna avstjälkas fullt och musten jäses med sin naturliga jäst i små öppna tankar om fem ton druvor vardera. Ungefär två tredjedelar in i alkoholjäsningen låter man trampa ner druvkrosset för en så skonsam tanninextraktion som möjligt. Vinet dras sedan över till framför allt franska små ekfat för slutjäsning och malolaktisk jäsning följt av lagring. Inför buteljering låter man varken klara eller filtrera vinet.
Det har alltid funnits en fint avvägd balans mellan kraft och elegans i vinerna från d’Arenberg och det gäller också det här vinet. Frukten är generös och så sötmogen man oftast förväntar sig i shirazvinerna från Australien, men det händerna på vinmakarteamet på d’Arenberg och i det mer kustinfluerade klimatet i McLaren Vale finns här också gott om finess och fräschör. Av ekfaten känner man faktiskt inte särskilt mycket. Dricks vinet ungt, nu och de kommande tre till fem åren, kommer frukten vara särskilt framträdande, men det här är en typ av vin som med lite lagring kommer att utveckla lite större kryddighet och komplexitet i takt med att fruktnyanserna tonas ner en liten aning. Smaken är medelfyllig, fint fruktig på ett fortfarande ungdomligt sätt, men det finns också en uppfriskande syra och unga och tydliga tanniner som är väl integrerade i fruktkroppen.
Det är ett vin att njuta av nu och de kommande fem sex åren, serverat i glas med medelstor kupa vid cirka 18 grader. Man kan servera vinet direkt ur flaskan, men vill man slå upp det i karaff kommer det att utveckla lite mer finstämda toner efter en kort stud. Tack vare att vinet har en god fruktighet vågar man ha en försiktig sötma i maten, exempelvis en god rotsakskräm, stekta eller friterades rotsaker, alternativt en sötaktig glaze på kyckling och kött. Den livliga syran gör att man gärna kan smaksätta upp en fondsås med lite balsamicovinäger eller en god och fylligt smakande hallonvinäger, eller helt enkelt bara lite citronsaft. Slutligen kan man gärna tillföra något med fet textur för att runda av tanninerna en liten aning.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se