Vecka 38

2019 The Vincent Grenache

Cirillo Estate, 229 kr, (nr. 73835), Barossa Valley, South Australia, Australien
100% Grenache

Smaka på orden ”survived vines”, vinrankor som har överlevt. Det låter rätt cool och det är faktiskt precis vad det är. Stockarna med den Grenache som har gett det här vinet är faktiskt över hundra år gamla. Visst finns det en hel del gamla vingårdar med Grenache i både södra Frankrike och Spanien, de två områden i världen där druvan har sitt starkaste fäste (ungefär 97 100 respektive 74 000 hektar), men sekelgamla vinstockar som fortfarande ger en hygglig skörd av fantastiska druvor är ändå rätt imponerande. Här i Australien finns det inte mycket mer än cirka 1 500 hektar av Grenache, men tack vare att man inte förrän helt nyligen har sett spår av vinlusen – och idag i mycket liten utsträckning – har vingårdarna just överlevt längre än på andra håll i världen. En annan sak som är förhållandevis säreget med det här vinet är att det uteslutande är gjort med Grenache, en druva som till följd av viss oxidationskänslighet, förmåga att ge väldigt hög alkohol och ofta ha något låg syra (eftersom den måste odlas i varma lägen) kan behöva stärkas upp med andra mer strukturerade och syrafriska druvsorter.
Grenache var en av de tidiga druvsorterna att komma till Australien, redan i slutet av 1800-talet hade den etablerat sig i många vingårdar i både McLaren Vale och här i Barossa Valley, men de äldsta vingårdslotterna med Grenache som finns kvar idag daterar sig faktiskt till 1850-talet. Även om majoriteten av landets Grenache ingår i den från södra Rhônedalen inspirerade blandningen GSM, Grenache Syrah Mataro, har det på 2000-talet vuxit fram en liten trend att buteljera Grenache från gamla vingårdar separat. Det är glädjande!

Bakom det här vinet hittar vi Cirillo Estate Wines som har en högintressant portfölj av viner. Familjen Cirillo vilar på en nio generationers historia i vilken man hittar man dokumentation om samarbete med många välkända vinfirmor som köpte familjens druvor till sina viner. I något mer modernt perspektiv kan berättas att man 1970 kunde över ”kulturarvet” (som de själva uttrycker det) av en vingård med knotiga stockar som planterades 1850 och som är den allra äldsta kända vingården i världen med sorterna Sémillon och Grenache. Den vingården är man såklart mäkta stolt ägare av och härifrån gör tre druvrena vinerna som kallas 1850 Ancestors Vine, ett vitt av Sémillon samt ett rosé och ett rött av Grenache.
Just det här vinet görs uteslutande av Grenache som också kommer från två vingårdar i Barossa Valley med hundra år gamla stockar eller äldre. Vinet har mognat i stor foudres av ek som är faktiskt är nästan lika gamla – här kan man verkligen tala om historia och tradition. Vinet har en alkoholhalt på 14.0 procent, vilket inte alls är högt för kombinationen Grenache och varma Barossa Valley, och det finns en uppfriskande syranivå på 6.8 gram per liter.
Okej, två saker med vinet. Ett, doften är omisskännlig Australien med en elegant blommig och finstilt nyans av eukalyptus, men den är verkligen perfekt integrerad i den charmerande frukten som växer med luft och det är verkligen superläckert. Två, frukten är solmoget söt såsom förväntat från Barossa Valley, doften är snyggt hallonparfymerad och smaken silkigt strukturerad på den sätt som Grenache brukar vara när allt stämmer. För här stämmer verkligen allt, det är ett vin som minst sagt är älskvärt och väldigt välgjort. Servera vinet något svalt, cirka 16–18 grader, direkt ur flaskan i glas med bourgognekupa.
Gillar du Grenache som druva och gillar du viner med sensuell textur är det här ett vin som måste köpas. Priset är dessutom för lågt, här är det superprestanda i pris kontra kvalitet.

Importör i Sverige är Tryffelsvinet, www.tryffelsvinetvinklubb.se