Vecka 09

2020 ÀN/2

Ànima Negra, 259 kr, (nr. 70120), Mallorca, Spanien
65% Callet, 20% Mantonegro och 15% Fogoneu och Syrah

Det är läge att köra en favorit i repris. Under alla år jag har serverat vinet i middagar, på provningar och vinföreläsningar har de allra flesta personer tyckt väldigt mycket om det här vinet. Och det är lätt att förstå.
Ànima Negra är en intressant och bra producent med säte i Felantix på sydöstra Mallorca. Även om man har en lång tradition att odla vin på den populära semesterön är det inte många som vet vilken fin vinkultur som faktiskt finns här. Innan vinlusen slog till i slutet av 1800-talet fanns det omkring 30 000 hektar vinodling här, ungefär hälften av dagens Rioja har, men idag är inte mycket mer än drygt 1 200 hektar planterat med vin. Stora delar av den östra ön har idag appellationsstatus (DO) som Pla I Llevant, och det är bland det här områdets drygt 450 hektar stora vinodlingar som man hittar Ànima Negra och deras vingårdar. I ett mycket mindre område precis nordost om huvudstaden Palma de Mallorca ligger Binissalem som fick sin appellationsstatus 1990 och idag har drygt 760 hektar vingård. Omkring 70–75 procent av vinet från Mallorca är rött och även om det finns ett par väldigt fina viner av Cabernet Sauvignon och Merlot finns det flera lokala druvsorter som bör upptäckas.
Trots att det finns så många vingårdar och man har en högintressant vinkultur som har blivit allt mer kvalitetsdriven på 2010-talet är vinutbudet på turistorterna alltför präglat av Riojas och Kataloniens viner. Det är synd, det finns mycket spännande och gott att upptäcka på Mallorca och Ànima Negra är en av flera producenter som är värda mycket större uppmärksamhet.
Firman grundades 1994 av vinmakaren Miguel Ángel Cerdà, Pere Obrador och oenologen Francesc Grimau i en tid då Spaniens långsamt började väckas ur en alltför traditionstyngd vinkultur. Nu vågade man satsa på mer okända ursprung, vinstilar och druvsorter och Mallorca och dess unika druvskatt passade definitivt in i den nya tiden. Man har idag 39 hektar ekologiskt skötta vingårdar, primärt planterade med druvsorten Callet som är en relativt sjukdomshärdig, sent mognande mörk druvsort. Den odlas faktiskt enbart här på Mallorca där den idag täcker omkring 150 hektar. Vinerna kan bli något rustika, därför används Callet gärna som blanddruva, men från äldre vingårdar och i händerna på noggranna odlare och vinmakare kan man göra riktigt fina viner av dem. Det visas tydligt i vinerna ÀN och Son Negre, två viner från Ànima Negra som uteslutande görs av Callet.

Vinet ÀN/2 kan ses som ett andravin till firmans dessa två viner. Det är en cuvée av de tre lokala druvsorterna Callet, Mantonegro och Fogoneu med ett litet inslag av Syrah. Druvorna skördas manuellt och efter noggrann sorteringen sker vinifieringen i små ståltankar följt av lagring under 13 månaders tid i en kombination av 70 procent franska och 30 procent amerikanska ekfat som till en tredjedel var nya. Eftersom vinet inte är klarat och det aldrig har varit i kontakt med animaliska ämnen kan det klassificeras som så kallat veganvin. Vinet bär inget appellationsursprung, utan är en vino de la tierra (lantvin), något som egentligen inte har någon betydelse eftersom det är vinet kvalitet som räknas, inte hur det etiketteras. Och kvalitet finns det verkligen här.

ÀN/2 bjuder på en ganska mörk fruktighet med medelstor intensitet, men precis som vanligt finns det en något bläckig och skönt Medelhavskryddig ton i doften och ekfaten ligger snyggt och prydligt i bakgrunden. Smaken är medelfyllig, lika läckert fruktig och välbalanserad med en fin syra och god fräschör och med en tanninstruktur som är väldigt vin avrundad och integrerad i frukten. Det är ett vin att njuta av idag, serverat direkt ur flaskan eller möjligen först dekanterat i karaff. Servera det i glas med medelstor kupa, helst vid 18 grader och till mat som är medelkraftig. Prova det till grillat lamm, kyckling eller inte alltför kraftiga nötköttsrätter som gärna kan ha inspiration från Medelhavsköket eller det nordafrikanska köket. Söker man en lite större mognadskomplexitet i vinet är fem till sju år en lämplig lagringsidé.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se