Vecka 49

2020 Barbaresco

Albino Rocca, 379 kr, (nr. 90648), Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Det kan inte ha undgått någon att druvsorten Nebbiolo och appellationerna Barbaresco och Barolo har stått högst upp på innelistan i många år. Intresset är större än någonsin och kvaliteten på vinerna har aldrig varit högre och jämnare än nu, mycket tack vare 2000-talets alltmer utvecklade, förfinade och detaljerade arbete inom vinodling och vinframställning. Å ena sidan rör det sig om att tanninstrukturen har polerats genom vingårdsarbetet och faktiskt också det varmare klimatet (som oftare leder till större fenolisk mognad), å den andra om att vinmakarna har utvecklat metoderna med extraktionen ur skalen under alkoholjäsningen.

Det här vinet är definitivt ett sådant, modernt till sin härligt druvtypiska blommiga och nyanserade doft och den tydliga men ändå fint polerade tanninstrukturen, men klassiskt när det kommer till stilen som sådan. Smaken är elegant, medelfyllig som mest, nyanserat rödbärig med stor fräschör och en oväntat len men ändå seriös känsla av tanninerna.
Druvorna till det här vinet kommer från den lite svalare södra delen av Barbaresco, bland annat från yngre stockar i vingårdarna Ronchi och Ovello. Alkoholjäsningen har skett i tankar med cirka tre veckors skalkontakt och därefter drogs vinet över till botti av österrikisk och tysk ek för malolaktisk jäsning och lagring under drygt 20 månader. Ett normalår gör man ungefär 9 000 flaskor av vinet, en förhållandevis liten produktion.
Som vanligt med vinerna från Barbaresco finns det en god utvecklingspotential med lagring i minst tio år och oftast långt längre än så. Samtidigt är dagens viner oftast riktigt goda och drickvänliga redan som unga – och det stämmer väl överens med det här vinet. Allra helst bör vinet serveras något svalt, gärna som mest 18 grader, för att lyfta fram maximalt med finess och parfym. Ett glas med rundad bourgognekupa är det optimala och man kan gärna slå upp vinet i karaff åtminstone 30 minuter för servering.
Maten kan vara medelkraftig som mest och med tanke på nebbiolodruvans tydliga tanninstruktur får det gärna finnas en fet textur i rätten. Klassiskt är såklart risottos av olika slag, men det går lika bra med exempelvis fiskrätter (bara vit fisk!) med smörstekt svamp och lite brynt smör med citronsaft eller balsamicovinäger för att lyfta syran i rätten, eller motsvarande rätter med kyckling eller kalvkött. Och otaliga andra eleganta rätter med kött, svamp och tryffel.

Firman bakom vinet heter Albino Rocca, grundad på 1940-talet av Giacomo Rocca som gjorde som så många andra gjorde på den tiden – en liten mängd generiskt vin med druvor som blandades från familjens små vingårdslotter. Hans son Albino fick med tiden lära sig hantverket i vingårdarna och skulle successivt utveckla kvaliteten, men alltjämt höll man kvar vid traditionen att lagra vinerna lång tid i äldre botti, stora ekliggare. Idén var att låta vinet tala för sig, inte att vinmakaren ska tillföra vinet karaktärer av ekfat och med det förändra komplexiteten.
Först på 1980-talet började man vinifiera druvorna från de olika vingårdarna separat och det blev början till den förstklassiga firma som Albino Rocca är idag. Utöver ett par verkligt fina och eleganta vingårdsspecifika viner från Barbaresco och det här villagevinet Barbaresco, gör man lite mer lättsamma men ändå seriösa viner med Dolcetto och Barbera samt en cuvée med Nebbiolo, Barbera och Cabernet Franc. Därtill hittar man ett vin med Chardonnay och fatjäst vitt vin med druvsorten Cortese.

I förhållande till grannappellationen Barolo, som har omkring 1 780 hektar stora vinodlingar, är Barbaresco litet och mer övergripbart. I Barbaresco är vingårdsarealen idag bara 728 hektar stor och vingårdarna ligger till knappt hälften på det böljande landskapet runt omkring den ungefär 660 invånare lilla byn Barbaresco. Resten ligger i Neive öster om staden och Treviso söderöver. Merparten av vingårdarna ligger på sydligt exponerade sluttningar på cirka 250 till 400 meters höjd. Man brukar säga att vinerna från Barbaresco är de mer eleganta medan de från Barolo har lite större djup och kraft, men det är en påstående som lika mycket handlar om årgångens egenskaper och om producenten som sådan. Att vinerna från Albino Rocca kan beskrivas som mer eleganta än kraftiga beror till stor del på husstilen – det här är en riktigt bra producent som gör klassiskt eleganta viner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se