Vecka 10

2020 Bouzeron

Domaine Gagey / Louis Jadot, 179 kr, (nr. 90003), Côte Chalonnaise / Bourgogne, Frankrike
100% Aligoté

Bouzeron är en av två unika appellationer med status village i Bourgogne. Medan Chardonnay är den enda tillåtna druvsorten för vita viner och Pinot Noir den enda godkända för röda viner, finns det två villages som görs med andra druvsorter. Utanför Chablis ligger Saint-Bris, där Sauvignon Blanc är den enda tillåtna sorten – och så har vi Bouzeron i Côte Chalonnaise där det är den gröna Aligoté som gäller.
Aligoté är egentligen ingen udda eller märkligt druvsort, den är en av flera sorter i familjen Noirien, ett druvsläkte som har Pinot Noir som stamdruva. Under minst ett och ett halvt årtusende har Pinot Noir både muterat och på naturlig väg korsats med andra sorter och därmed bildat helt nya druvsorter. Den gråaktigt blårosa Pinot Gris och den helt gröna Pinot Blanc är två tydliga mutationer, precis som den blå Pinot Meunier som är särskilt viktig i Champagne. Chardonnay är dock den allra vanligaste avkomman av Pinot Noir, en naturlig korsning med Gouais Blanc som troligen har uppkommit på 600-talet eller så. Också Aligoté är en naturlig korsning där Pinot Noir och Gouais Blanc är föräldrar och liksom de andra medlemmarna i familjen Noirien är det Bourgogne som är dess födelseplats.

Före vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet var Aligoté en mycket mer planterad druvsort i vingårdarna i Bourgogne än idag, numera finns det bara omkring 1 700 hektar av den kvar, vilket motsvarar sex procent av vingårdsytan i Bourgogne. Sånär som på den lilla byn Bouzeron i norra Côte Chalonnaise och ett par vingårdar i Morey-Saint-Denis är det här en druvsort som nästan uteslutande används till en generisk vintyp som kallas Bourgogne Aligoté. Det är en vinstil som oftast beskrivs som lättdrucken, citrusfruktig och frisk och som ska drickas ung – även om det faktiskt finns exempel på viner som kan lagras i upp mot tio år.

Bouzeron är den nordligaste av fem byar med statusen village i regionen Côte Chalonnaise. I själva kommunen Bouzeron odlas vin på sammanlagt 160.20 hektar, men bara 55.80 hektar är planterat med Aligoté och därför klassificerat som village Bouzeron. Resten av vingårdarna blir régionale under ursprungsnamnet Bourgogne Côte Chalonnaise, eller om odlarna hellre vill vit eller röd Bourgogne.
Maison Louis Jadot är förvisso en stor producent som ett normalt år gör bortemot 180 olika viner. Men under den övergripande firman, som till största del köper druvor och viner som de förädlar, hittar man ett par mindre firmor som faktiskt äger sina vingårdar. Domaine Gagey är en av dessa och det är från den firman som det här vinet kommer. Den första årgången som gjordes var 2011, då från bara 2.50 hektar, men sedan 2013 äger Domaine Gagey totalt 5.00 hektar i Bouzeron är därmed en av de viktigaste vinodlarna i appellationen. Stockarna är idag omkring 60–65 år gamla, egentligen ett måste för att Aligoté ska ge vin av verkligt hög kvalitet.
Omkring 30 procent av vinet har vinifierats i 228 liter små ekfat, ytterligare en fraktion har jäst i två foudres (det är nytt från just den här årgången) och en liten del av vinet är jäst i ståltankar. Att man har valt att använda sig av små och större fat beror på att man vill öka densiteten och komplexiteten vinet eftersom dagens konsumenter inte uppskattar alltför syrliga aligotéviner såsom äldre generationer gjorde.
Doften är lättsam och som väntat driven av citrus och gula äpplen, men den är lite djupare än vad majoriteten av viner med Aligoté brukar vara. Eken i sig känns inte, men hade vinet varit ståltanksjäst hade vinet inte alls haft den fina textur det nu har. En annan detalj som gör vinet mer lättgillat och bättre än mer klassiska tappningar är att balansen mellan syra och kropp är betydligt finare. Det är med andra ord ett väldigt bra vin från Bouzeron.
Drick vinet nu och de kommande två till som mest fem åren och servera det precis som annan vit bourgogne.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se