Vecka 42

2020 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre

Maison Louis Jadot, 369 kr, (nr. 70813), Chablis, Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

För de flesta är chablisvinet lätt, stramt och syrafriskt med en saltliknande mineralitet. Och såklart helt utan ekfat under tillverkningen. Det är en slags ”sanning med modifikation”. I själva verket är det allra mest klassiskt att använda ekfat för jäsning och lagring av vinet, i alla fall när man talar om kvalitetsnivåerna premier cru och grand cru. Faten är dock aldrig, eller snarare i stort sett aldrig, nya. Istället använder man ett par år gamla ekfat som inte längre tillför någon ekfatskaraktär till vinet, däremot en viss rondör smakmässigt och även en liten syretillförsel till vinet så att det utvecklar något mer komplexitet under lagringen.
Annars stämmer påståendet ovan ganska väl, för även i solvarma årgångar som 2018, 2019 och 2020 har vinerna från Chablis en uppfriskande syra och en mer eller mindre tydlig och strukturgivande mineralitet. Skillnaden är att det, som i varma 2020, finns en lite yppigare kropp som skapar en något större rondör och charm. Det går inte komma ifrån det faktum att det annars så strama vinet från vingården Montée de Tonnerre är lite extra förtjusande och njutbart redan som ungt i just den här årgången. Luftat en stund i glaset växer dock den platstypiska och nästan rökiga kalkmineraliteten fram och ger vinet precis den komplexitet man önskar.

Montée de Tonnerre är en av de 17 olika vingårdslägena i Chablis som har status som premier cru. Vingården, eller rättare sagt de fyra mindre vingårdarna Côte de Bréchain, Pied d’Aloupe (de två högst belägna, svala och mineralstinna vingårdarna), Montée de Tonnerre och Chapelot (den lägst belägna och den med djupast och tyngst jord) täcker totalt 41.90 hektar. Vingården ligger på den norra sidan om floden Le Serein, den del av Chablis som tack vare sluttningarnas lite mer solexponerade sydliga lägen anses vara de bästa i området. Just den här vingården har tillsammans med den mycket större vingården Fourchaume det allra bästa ryktet och priset på vinerna från de två vingårdarna brukar därför vara högre än från andra premiers crus. Det kan delvis förklaras av att de två vingårdslägena ligger på varsin sida om den ungefär 102 hektar stora sluttningen med grand crus. Läget kan således inte bli bättre.

Maison Louis Jadot har gjort vin i Chablis i många år, men det är först på senare tid som man har gjort en lite mer tydlig satsning här. Fortfarande äger man inga vingårdar i Chablis (det är nog bara en tidsfråga innan den ständigt framåtsträvande och kvalitetssatsande firman köper en domän här), istället köper man druvor från odlare man har goda relationer med. Själva vinifieringen sköter man dock om själv, en kombination av framför allt ståltankar och äldre drygt 400 liter stora ekfat har använts för jäsning och den tio månader långa lagringen. Men som sagt, faten i sig känner man inte, bara den finare texturen i vinet tack vare dem.

Maison Louis Jadot grundades 1859 av Louis Henri Jadot, då som négociant trots att familjen redan i slutet av 1700-talet hade köpt en liten lott i vingården Chevalier-Montrachet och 1826 även ett par lotter i Beaune till det vin som idag är Beaune Premier Cru Clos des Ursules. Från 1962 har familjen Gagey varit djup involverade och drivande i firman, även sedan familjen Kopf (ägare av storfirman Kobrand i USA) köpte Maison Louis Jadot år 1985. Den förändringen, och framför allt att man redan 1970 hade anställt den då unga men strikt kvalitetsmedvetna Jacques Lardière som vinmakare ledde till att Maison Louis Jadot blev den ledande och allra bästa av négociants (handelshus som till viss eller stor del köper druvor och viner och slutför) i Bourgogne. Tack vare ett nära samarbete med otaliga vinodlare, därtill egna vingårdar och under åren ett par uppköpta små domäner till en total egen vingårdsareal om ungefär 165 hektar, har man idag en produktion på omkring 170 olika viner. För den breda massan är de volymmässigt stora vita och röda instegsvinerna Couvent de Jacobins både utmärkta startviner och till kvalitet och pris närmast fyndmässiga viner. En utöver det gör man massor av enastående viner på nivåerna village, premier cru och grand cru som i vissa fall bara görs i volymer om ett eller ett par fat vardera.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se