Vecka 40

2020 Clos d’Audhuy Malbec

Clos d’Audhuy, 219 kr, (nr. 55850), Cahors, Frankrike
100% Malbec

En gång i tiden kallades vinet från Cahors för ”det svarta vinet” eftersom det var så mörkt och kraftfullt. Då var vinerna härifrån oftast ganska rustika och mådde bra av några extra års flasklagring innan korkarna drogs ur flaskorna. Nu på 2000-talet har vinerna i takt med den globala förfiningen inom vinodling och vinframställning blivit mycket mer lättgillade och eleganta, dessutom tidigare drickmogna. Det som med det här vinet fortfarande stämmer mot den gamla beskrivningen är den mörka färgen.
Doften är mörkfruktig som sig bör, nästan svarta körsbär och mogna på gränsen till kokta björnbär, men det är också elegant och snyggt balanserat med bara en antydan av ekfaten. Smaken är medelfyllig, generös och insmickrande fruktig, tanninstrukturerad med god syra, men väldigt långt för att kunna kallas rustik. Det här är ett riktigt bra exempel på hur underbart goda de moderna vinerna från Cahors kan vara.
Vinet kommer från familjefirman Clos d’Audhuy som har en lång historia som vinodlare och vinproducent. Egendomen ligger i byn Lacapelle-Cabanac i västra Cahors, på en något högre belägen platå (150 till 260 meters höjd) med tunn alluvial och grusig jord på en bädd av järnoxidrik kalkstensmärgel. Sedan 2014 drivs firman i tredje generation av Benoît Aymard som har förändrat och moderniserat och också konverterat de 15 hektar stora vingårdarna till ekologiska. Certifieringen fick man 2021, året efter att det här vinet skördades. Numera använder man sig också av en del biodynamiska metoder.

I Cahors är det Malbec som är huvuddruvsort och det här vinet är gjort uteslutande med Malbec från en liten vingårdslott som planterades 1965. Druvorna skördades för hand, sorterades och krossades lätt för några dagars kallmaceration innan jäsningen sattes igång i ståltankar med den naturliga jästen. För extraktion har Benoît tillämpat både överpumpning och nerpressning av skalkrosset och efter jäsningen drogs vinet över till 400 liter stora ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Det här året gjordes ungefär 3 000 flaskor av det här vinet – en försvinnande liten produktion.
Tack vare vinets finess kan det drickas ungt och det är verkligen underbart gott redan idag. Servera det som andra smakrika röda viner vid 18–20 grader i glas med bordeauxkupa. Visst utvecklas vinet med luftning i karaff, men det känns inte helt nödvändigt. Medelkraftiga rätter av fågel och kött känns mest rimliga, men pastarätter med god ragu och rätter med svamp (som en god svamprisotto eller svamppasta) och rotsaker passar också bra. Vill man servera vinet till fisk kan det tempereras till 16–18 grader för större elegans och låta den vita fisken halstras eller grillas och serveras med rödvinsvänliga tillbehör.

Cahors ligger i sydvästra Frankrike, fick sin status som appellation 1971 och har idag en omkring 4 300 hektar stor vingårdsareal. Majoriteten av vingårdarna ligger väster om staden Cahors och appellationen godkänner enbart röda viner. Gör man vitt vin eller rosévin här får vinet bara status som lantvin, IGP. Vinet som heter Cahors ska vara gjort till minst 70 procent av Malbec, eller Auxerrois som druvan kallas här, resten kan vara Tannat och Merlot. Med tanke på närheten till Bordeaux skulle man kunna tro att Cabernet Sauvignon borde vara en del i druvkompositionen här, men sanningen är att Cabernet Sauvignon har svårt att nå full fenolisk mognad här, därför är den inte planterad i Cahors.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se