Vecka 16

2020 Côtes du Rhône Rosé

E Guigal, 129 kr, (nr. 50612), Côtes du Rhône, Frankrike
60% Grenache, 30% Cinsault och 10% Syrah

Jag undrar om inte våren och försommaren är räddad – och det är just det här vinet som är frälsaren. Även om rosévinet från familjen Guigal alltid har varit välgjort, pålitligt och drickvänligt gott känns det som en viss uppdatering i intensitet, parfym och elegans med årgång 2020. Dessutom finns det härligt frisk och stålig renhet och en något salt mineralisk energi i slutet av smaken. Allt det här gör vinet vansinnigt gott och allt ett pris som är lika charmerande som sommarkänslan i vinets fruktighet.
En annan sak – designen. Även om innehållet i grunden är detsamma som tidigare, om än lite bättre, har familjen Guigal tagit ut svängarna från deras alltid mer återhållsamma och traditionella stil och buteljerat vinet i en helt nytänkande och snitsig flaska. När man håller en oöppnad flaska i sina händer märker man troligen ingen skillnad, annat än i ett visst läge och i klart ljus. Men så fort man börjar hälla ur flaskan framträder ett skruvat reliefmönster i flaskans klara glas. Helt klart en kul och snygg utveckling.

Rosévinstrenden fortsätter att peka uppåt och så har det varit under hela 2000-talet. Trots att världen under lång tid har premierat den blekt färgade och lättare roséstilen från Provence har de djupare färgade och mer intensivt fruktiga rosévinerna från södra Rhône vunnit allt större popularitet de senaste åren. Idag står rosévinet för 15 procent av den totala vinproduktionen i det 67 628 hektar stora vinregionen Côtes du Rhône. Just det här året gjordes det i runda slängar 5.74 miljoner flaskor rosévin – och vinet från Guigal har spelat en betydande roll i den siffran. Ett gott år gör man nämligen omkring en miljon flaskor. Imponerande!
Rosévinet från Tavel må vara det mest kända, det är ju den 898 hektar stora appellationens enda vintyp, men just ursprunget Côtes du Rhône gör faktiskt tre och en halv gång så mycket rosévin och är därmed Rhônedalens överlägset största rosévin.
Den här årgången gjordes rosévinet från Guigal med 60 procent Grenache, 30 procent Cinsault och tio procent Syrah från otaliga vingårdar i södra Rhône med omkring 25 år gamla vinstockar. Med ett lågt skördeuttag har vinet vunnit ett fint djup av frukt och jäsningen i ståltankar har bidragit till renheten.
Till skillnad från de allra blekaste rosévinerna kan den här typen av rosévin från södra Rhône faktiskt sparas i några år – och vinner till och med viss komplexitet under lagringen. Men allra godast är vinet att drickas ung, svalt serverat vid cirka 12–14 grader för större upplevelse av frukten än om vinet serveras kylt som vitt vin.
Den här typen av rosévin är trevlig att servera som sällskapsvin, men det är också ett väldigt bra matvin. Tänk dig somriga rätter av grillad fisk, bläckfisk eller halstrade jätteräkor eller stekt kyckling, lamm alternativ grillat kött. Tillbehör kan vara tomatsås, rostade grönsaker i tomat och vitt vin och är det fisk eller skaldjur sitter aïoli eller rouille helt perfekt. Och såklart vill man njuta av vinet till getostar från södra Frankrike och Korsika.

Om rosévinet faller dig i smaken bör du också prova de välkända och storsäljande syskonen Côtes du Rhône Blanc, som har en sällsynt stor del av fruktig och blommig Viognier, och den fina Côtes du Rhône Rouge, som till stor del är byggd med Syrah istället för den mer typiska Grenache. Båda dessa viner är också säkra köp – det röda kan dessutom lagras i många år om man så vill.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se