Den här veckan slår vi på stort och presenterar ett enastående och exklusivt vin som Veckans Vin.
För 35 år sedan var en ung Alvaro Palacios en av en handfull pionjärer som skulle revolutionera det gamla men ännu inte internationellt omtalade distriktet Priorat i Katalonien. Tillsammans med René Barbier, José Luís Pérez (far till den numera omtalade Sara Pérez), Daphne Glorian och Carles Pastrana etablerade han Grupo Gratallops med ambitionen att utforska de gamla vingårdarna i Priorat och göra moderna viner från dem. Efter några år gick de fem isär och grundade sina egna firmor, men redan 1989 gjorde Alvaro Palacios sitt första egna vin, Clos Dofí. För Alvaro blev det här vinet hans genombrott, men samma år (1993) han köpte den gamla vingården l’Ermita (över 100 år gamla stockar) ändrades namnet till Finca Dofí och l’Ermita blev firmans prestigevin. Inte nog med det, snart var l’Ermita ett av Spaniens mest omtalade viner och idag är det också ett av Spaniens allra högst prissatta viner.
Finca Dofí kommer från en 14.00 hektar enskild vingård delad i två små dalgångar på 270–350 meters höjd strax söder om hembyn Gratallops. Tack vare att en del terrasser vetter svalt åt norr får druvorna en god fräschör. Från de magra skifferjordarna och den glesa planteringen (omkring 3 000 stockar per hektar) blir skördeuttagen sällan större än cirka 500–600 gram per stock och vinet har därför alltid ett fint djup. Allt arbete i vingården sköts såklart för hand, något annat är i stort sett inte görligt i det bergiga och kuperade Priorat, och från att i mitten av 1990-talet fastnad för ekologisk odling har hela vingårdsprogrammet utvecklats till biodynamiskt jordbruk.
Man kan mycket väl – och med Alvaro Palacios medhåll – göra en liknelse med filosofin som har format Bourgogne. Det vin som Alvaro Palacios kallar Les Terrasses är något av en régionale som en Bourgogne Rouge, ett vin som ska prägla området som sådant snarare än den enskilda vingården eller dalgången. Vinet Vi de Vila Gratallops är hans village, ett vin som speglar uttrycket i sluttningarna omkring den lilla staden Gratallops. Både Finca Dofí och l’Ermitage kommer som enskilda vingårdslägen och kan snarare beskrivas som hans premier cru respektive grand cru – och de har båda (såklart) en mer distinkt karaktär och struktur.
I den här årgången gjordes vinet med 83 procent Garnacha, tolv procent Carinyena (Carignan) och fyra procent Picapoll, en druvsort med mindre sockerproduktion jämfört med Garnacha och dessutom en tydligt högre syra. Dessutom ett par droppar av syrafriska gröna druvor.
”Precis som Carinyena är Picapoll en druvsort som passar mycket bättre i det allt varmare klimatet, medan Garnacha ligger i riskzonen att ge viner med för hög alkohol och låg syra”, berättade Alvaro vid ett tillfälle.
Som alltid med biodynamiskt odlade druvor sker jäsningen med den på druvorna naturliga jästen och omkring tio procent av druvklasarna behölls intakta med sina stjälkar. Efter jäsningen drogs vinet över till små ekfat och foudres för malolaktisk jäsning och lagring under 15 månader. Det färdiga vinet håller en alkoholhalt på 14.5 procent, typiskt för viner med Garnacha och framför allt från Priorat där det både är varmt och skördeuttagen blir små. Det här året gjordes 18 778 flaskor lite magnum och dubbelmagnum.
Vinerna från Alvaro Palacios har alltid varit oerhört välgjorda och finstämda, men de senaste årgångarna har de blivit än mer förfinade och eleganta. Att vinet Finca Dofí med den här årgången har ändrat flaskform från en hög och rak flaska till en mer klassisk bourgogneflaska känns därför väldigt logiskt.
Doft såväl som smak tät och ganska intensiv, men med en större rödbärigt ton jämfört med tidigare årgångar. Man hittar också en fin blommighet och även en medelhavslik kryddighet i doften, men ingen direkt ekfatston. Smaken är medelfyllig, förföriskt men elegant fruktig, men också strukturerad och stenigt mineralisk. För att vara så ungt är det oväntat drickbart (tidigare årgångar behövde några års lagring), men liksom de andra vinerna finns en struktur av tanniner som gör att man gärna kan lagra vinet i några år till. Och totalt sett kan vinet bli minst 25 år gammalt – en nyligen provad och välhållen spänstig 1999:a vittnar definitivt om den lagringskapaciteten.
Alvaro Palacios är utöver den helt egna firman i Priorat också drivande i och vinmakare på familjens ursprungliga egendom Bodegas Palacios Remondo i Rioja Oriental, den södra delen av Rioja. Han är också djupt involverad i firman Decendientes de J Palacios i Bierzo tillsammans med sin brorson Ricardo Pérez Palacios. Vinerna från båda dessa firmor är också väl värda att köpa.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se