Av de 13 vinregioner som finns i Tyskland är Nahe med sina 4 225 hektar bara den sjunde största (Rheinhessen och Pfalz är med sina 26 617 respektive 23 652 hektar de två största). Ungefär 76 procent av vinet i Nahe är vitt och Riesling är med 1 217 hektar den allra viktigaste druvsorten. Den röda sidan representeras främst av Dornfelder och Spätburgunder, det tyska namnet för Pinot Noir.
Här liksom i flera andra tyska vinregioner har man odlat vin i omkring tvåtusen år. Områdets geologiskt historia är också intressant och har gett upphov till ovanligt varierade jordar, vilket i sin tur har skapat förutsättningar för odling av olika druvsorter. På de branta och sydligt exponerade sluttningarna med magra skiffer- och vulkaniska jordar har odlarna i alla tider valt att plantera Riesling, som ger utsökt mineraliska viner med fin frukt och en fin kryddighet. I de lägre och mer flackt belägna vingårdarna är jordarna djupare och domineras av sand- och lössjordar med inslag av lera och här har den mer produktiva Müller-Thurgau hittat sin växtplats. På samma sätt har Silvaner, Grauburgunder och Weissburgunder och de blå Dornfelder och Spätburgunder planterats i jordar och lägen som har ansetts optimala för just dessa sorter.
Rent geografiskt ligger Nahe mellan floderna Rhen och Mosel och mer precist följer distriktets vingårdar floden Nahe. Här har familjen Schönleber levt och verkat sedan andra hälften av 1700-talet, men det var först på 1960-talet som Werner Schönleber byggde sitt vineri och började utöka vinodlingen från då bara ett par hektar. Idag är Emrich-Schönleber tillsammans med Dönnhof det lilla distriktets stora stjärna.
Firman drivs sedan början av 1970-talet av grundaren Werners son Werner, som framför allt fokuserar på vingårdsarbetet, och hans son Frank som sedan 2018 har ansvaret inne i vineriet. Frank hade studerat vitikultur och oenologi vid Geisenheim och sedan gjort praktik hos Toni Jost och Franz Künstler innan han 2005 började arbeta med sin far. Numera har familjen 20 hektar stora vinodlingar som fördelas över sex vingårdslägen. Halenberg, som har en mager kvarts- och skifferjord, och Frühlingsplätzchen, är båda klassificerade som grosses gewächs (motsvarande grand cru) och är de två mest kända, men vingårdarna runt byn Monzing har länge varit omtalade för sin höga kvalitet.
Hos Emrich-Schönleber håller man kvar vid traditionen av vinifiera sina viner med den naturliga jästen i större äldre ekliggare, men vissa viner jäses på modernt vis i ståltankar.
Det här vinet kommer från den förstklassiga vingården Halenberg, men det är en selektering från de yngre vinstockarna och man låter skörda druvorna något tidigare än till sin Halenberg Grosses Gewächs. Vinet buteljeras som ”Riesling trocken”, men man skulle enligt den tyska vinlagen lika gärna kunna använda beteckningen spätlese trocken, vilket förvisso är betydligt mer otydligt för konsumenterna än vad just Riesling Trocken är.
Doften är medelstor och absolut ren, den upplevs fint solmogen med en riktigt fin ton av ljusa persikor, söt citrus och limeskal och det finns också en viss stenig mineralisk känsla som är riktigt fin. Smaken är någonstans mellan lätt och medelfyllig, mjukt texturerad av en rika frukten men föredömligt ren med en härlig balans mellan den friska syran och nästan salta mineraliteten. Det är ett ungt och läckert vin att njuta av direkt, serverat vid cirka tio grader för finaste balans mellan frukt, kropp och syra, och direkt ur flaskan snarare än dekanterat.
Maten till bör vara av elegantare slag, fisk- och skaldjursrätter med smaksättning av vin- eller citrussyra för att matcha vinets livfulla syra, rätter av ljust kött eller fågel med motsvarande smakbalans, och även inte alltför lagrade och smakrika ostar. Tack vare att det finns en försiktig fruktsötma (vinet är torrt, men fruktigt), kan det också fungera fint till sashimi.
Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se