Vecka 11

2020 Paraje Altamira Malbec

Catena Zapata, 159 kr, (nr. 95738), Mendoza, Argentina
100% Malbec

Argentina står med sina 224 000 hektar vinmark för omkring 45 procent av Sydamerikas totala vinproduktion. Den allra viktigaste druvsorten är sedan lång tid tillbaka Malbec som idag täcker 41 300 hektar av landets vingårdar. Såklart hittar man bra till riktigt bra malbecviner hos de allra flesta av landets producenter – och Catena Zapata är alltid en kassaskåpssäker producent att handla från.
Efter att Nicolás Catena hade rest i Napa Valley i början 1980-talet och inspirerats av vad bland andra Robert Mondavi gjorde, växte idén om att göra viner av motsvarande ambition och kvalitet i Argentina. Dessa idéer togs inte emot med entusiasm i dåtidens Argentina, som i stort sett enbart stod för volymproduktion av billigare viner. Nicolás lät sig inte nedslås av det, full av framtidstro på landets vingårdar med både Malbec och Cabernet Sauvignon tog han sig bit för bit framåt i sin vision. I mitten av 1990-talet kom genombrottet och det blev ett uppvaknande för hela Argentina och helt plötsligt började fler vinodlare och vinmakare följa i Nicolás Catenas fotspår. Man behöver inte ha mycket fantasi för att förstå varför Nicolás Catena har kommit att kallas ”en ny tids Robert Mondavi i Argentina”.

Redan 1950-talet började pappa Domingo Catena köpa druvor från Finca Altamira (finca är det lokala ordet för vingård och paraje är i stort sett en synonym). Den här vingården ligger på omkring 1 050 meters höjd på den östra banken av Rio Tunuyan i Valle de Uco, ungefär 100 kilometer söder om staden Mendoza. Vingården täcker 5.50 hektar, har en jord bestående av sand och ungefär tio procent vardera med lera och lerskiffer. När den planterades 1925 var det uteslutande med Malbec och då precis som långt senare planterade man rankorna på sina egna rötter. Anledningen då var att man inte hade sett några tecken på den fruktade vinlusen. Idag vet man bättre och vingårdarna planteras numera med ympade rotstockar. Här är skördeuttaget lågt, vanligen kring tolv hektoliter per hektar vilket delvis förklarar vinets djup.

Vinifieringen inleds med några dagars kallurlakning för att extrahera aromer och djup utan att driva ut tanniner. Därefter jäses musten i ståltankar och vinet dras sedan över till 225 liter stora franska ekfat (samt en liten del amerikanska), ungefär en tredjedel nya, för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader.
Det här vinet har i tidigare årgångar alltid varit bra, men från en hög nivå i årgång 2019 (som var Veckans Vin för ett år sedan), känns det som att den här årgången har toppat i parfym, fruktighet och blommiga nyanser. Frukten är intensiv och mörkt körsbärsaromatisk, solmogen men också frisk (den höga altituden och svala nätterna förklarar det), tanninerna tydliga men precis så sandigt lena som höghöjdsodling brukar resultera i, fräschören härlig och ekfaten snyggt och prydligt inpackade i helheten. Det hela sitter fantastiskt fint samman.

Vinet kan njutas direkt serverat från flaskan, men det vinner nyanser efter en stunds luftning och därför rekommenderas dekantering minst en kvart före servering. Alternativt låter man vinet utvecklas i ett glas med stor kupa. Glaset bör vara av typ bordeauxglas och temperaturen omkring 18 grader. Det känns högt naturligt att servera det här vinet till medelkraftiga kötträtter som kan utgöras av stekt eller grillat nöt- eller fläskkött alternativt vilt samt till långkok och grytor. Tack vare att tanninstrukturen är så finstämd behöver man inte oroa sig för den och av den anledningen lägga till ett mjukgörande tillbehör med fet textur – men det är såklart en god väg att gå ändå. Drick vinet nu och de kommande sex sju åren.

En sista viktig kommentar; det här vinet är i alla avseenden ett superfynd. Här finns allt du kan önska från Malbec och kvaliteten är precis som vingårdens altitud skyhög, men priset är minst sagt blygsamt och vardagligt.

Catena Zapata är en av de bästa och mest pålitliga firmorna i Argentina och egentligen hela Sydamerika och de har en bred och djup portfölj av alltifrån vardagsviner till viner som hög hemma i storslagna vinkällare. Skriv in ”Catena” i sökrutan här på Vinlegender så kommer du hittar mer att läsa om firman och deras fantastiska viner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se