Vecka 45

2020 Ritual Chardonnay

Viñedos Veramonte, 159 kr, (nr. 97278), Valle Casablanca, Chile
100% Chardonnay

Med långsamt men ändå stadigt ökade priser på vin, inte minst de från Chablis och Bourgogne nu när vi har ett vin med Chardonnay i glaset, får 159 kronor för en flaska välgjort och snyggt balanserat vin ses som rena kapet. Större komplexitet och andra storslagna beskrivningen kan man inte förvänta sig, men sådant behövs inte alltid.
Vinet Ritual Chardonnay kommer från Viñedos Veramonte som grundades 1995 av visionären Agustin Huneeus. Han blev en av de allra vinodlarna i Valle Casablanca när han lät plantera 40 hektar med Sauvignon Blanc. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av den stora och kvalitetsdrivna sherry- och brandyfirman Gonzales Byass och man har idag en 350 hektar stor sammanhängande vingård i Valle Casablanca samt ytterligare cirka 150 hektar stora vingårdar i Valle Colchagua och Apalta. Allt detta är ekologiskt certifierat och de flesta viner är också vegancertifierade, exempelvis just detta.
Ritual Chardonnay kommer uteslutande från Valle Casablanca och druvorna skördas tidigt på morgonen för att bevara maximalt med friskhet och elegans. Klasarna pressas varsamt och musten jäses sedan i en kombination av cementägg och 400 liter stora franska ekfat som bara till 20 procent är nya, en ambitiös proportion nya ekfat till ett så billigt vin. En kort tids lagring på jästfällningen med viss bâtonnage (att röra upp den jästfällning som sjunker till fatens botten under lagringen) för att öka texturen, därmed inte sagt att vinet har fått den smöriga karaktär som så ofta förknippas med tekniken bâtonnage.

I glaset hittar vi ett vin i mer elegant stil, friskt fruktigt med bara ett litet uns av solmognad och med riktigt fin och diskret vaniljsöt och kryddig ekfatsnyans. Smaken är knappt medelfyllig och mjukt texturerad med finstämd och sval frukt och en härligt uppfriskande syra. Det är ett uppfriskande och elegant fruktigt vin i modern stil och det bör drickas nu och de kommande två åren. Servera vinet svalt, cirka tio grader, i typisk bourgognekupa och till samma typ av mat som till vinerna från Chablis eller Bourgogne.

När Chile började utvecklas till ett modernt vinland för ungefär 40 år sedan skulle Valle Casablanca komma att spela en viktig roll. Fram till dess var den chilenska vinodlingen framför allt centrerad till Valle Central söder om Santiago de Chile, och allra främst Valle Maipo, samt Valle Aconcagua i norr där Viña Errazuriz var ensamma men betydelsefulla. Med Valle Casablanca skulle chilenska vinodlare och vinmakare snabbt förstå fördelarna med närheten till det svala havet. De första vinstockarna planterades i den ungefär 30 kilometer långa öst-västligt orienterade dalgången i mitten av 1980-talet. Resultatet blev överväldigande, aldrig tidigare hade man gjort viner med Chardonnay och Sauvignon Blanc med sådan fräschör som just här. Och det blev faktiskt startskottet på den chilenska vitvinsrevolutionen.

Dalgången ligger ungefär 100 kilometer nordväst om Santiago de Chile och hör märkligt nog till vinregionen Aconcagua. I sig känns det orimligt eftersom Valle Aconcagua är mycket varmare, men sedan kustnära och svala Aconcagua Coast utvecklades för drygt 15 år sedan känns det ändå rimligt. Nederbörden ligger i snitt på cirka 550 millimeter om året och klimatet är överlag svalt. Det blir sällan varmare än 26–28 grader mitt på dagarna och på eftermiddagarna sveper det in svalkande kustvindar som är drar ut på druvmognaden och är undergörande för vinernas aromer och fräschör. De mest kustnära vingårdarna ligger omkring 30 kilometer från havet och dit når också kustdimmor som har precis samma funktion som de i Kalifornien. Av de ungefär 3 600 hektar som idag är planterat här står Chardonnay för hälften och just tack vare Valle Casablanca skulle Chardonnay bli en av landets viktigast gröna druvsorter, idag nummer fyra (efter Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Merlot) med totalt 11 415 hektar av landets totala areal om cirka 214 000 hektar.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se