Vecka 12

2020 Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Lavières

Bouchard Père & fils, 379 kr, (nr. 2594), Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
100% Pinot Noir

Savigny-lès-Beaune ligger precis norr om staden Beaune, i en dalgång strax nedanför den stora Cortonkullen. Här odlas vin på 375 hektar och 89 procent av vingårdsarealen är planterad med Pinot Noir. Stilen på vinerna är sval och lättsam, mer syrlig och friskt elegant än kraftig och vinerna brukar vara trevligast och godast att dricka under sina första tio år. Av byns 22 premier crus om totalt drygt 142 hektar är vingården Les Lavières oftast den som levererar finast viner. Vingården ligger i något sydligt läge med kalkstenslera i jorden i den norra delen av appellation, nära den berömda Ile de Vergelesses i grannbyn Pernand-Vergelesses, och täcker totalt 17.66 hektar.
Ett par tidigare årgångar av det här vinet har valts till Veckans Vin här på Vinlegender – just för att jag alltid har tyckt väldigt mycket om det här vinet. Och, såklart, för att det alltid är ett vin som överlevererar för sitt ändå blygsamma pris. Nu finns det en ny lika förtjusande årgång av det och det levererar precis den lätthet och finess man förväntar sig från den lite i onödan förbisedda appellationen Savigny-lès-Beaune. Här gör man egentligen aldrig de mest komplexa och magnifika vinerna, men i en solig och varm årgång som 2020 har vinet fått ytterligare ett djup i förhållande till svalare och mer klassiska årgångar. Och precis som vanligt får man absolut full valuta och lite därtill för varje satsad krona när man köper det här vinet.
Just 2020 verkar överlag har gett viner med lite mörkare färg och större djup än i mer klassiska och svala årgångar. Det gör särskilt mycket avtryck i appellationer som Savigny-lès-Beaune som annars ger lite lättare och sirligare viner – i den här årgången är vinet verkligen läckert, nästan lite yppigt och charmerande djupt fruktigt med lite bredare och längre smak och med tanniner som nästan helt har smält in i vinets frukt. Precis som med andra pinotviner bör man servera vinet svalt kring cirka 16 grader och helst i ett glas med typisk bourgognekupa. Man njuter av det nu för charmens skull, men blickar man tillbaka i Bourgognes historia är det de varmare årgångarna som har levt längst och bäst. Vill man uppleva lite mer mogna nyanser i vinet kommer de om cirka åtta till tio år.
Det finns en märklig tro att stora producenter som Bouchard Père & fils inte alls är lika bra som små firmor. Sådana påståenden och synpunkter är egentligen helt irrelevanta, kvalitet handlar aldrig om storlek utan om vingårdar, hantverk och fokus. Och fokus det något man har här hos Bouchard Père et fils sedan mitten av 1990-talet då nya ägare klev och vände upp och ner på precis allt. Tidigare problem med familjemedlemmar som inte ville investera i kvalitet ersattes av nya ambitioner, bättre samarbete med vinodlare, större fokus i de egna vingårdarna, noggrannare sortering av druvor, ett nytt vineri på 2000-talet där man vinifierar allt i mindre enheter, och så vidare. Än vassare har man blivit sedan den nya vinmakaren Frédéric Weber tog över posten som vinmakare för några år sedan. Visst är firman stor, drygt 130 hektar egna vingårdar har man och av det är 86 hektar klassificerat som premier cru eller grand cru. Det, gott folk, är verkligen imponerande. I vingården Les Lavières äger man 3.94 hektar och vinet är, som nämnts, alltid köpvärt.

Röda bourgogner som den här dricker man med fördel unga när de är som saftigast, bärigast och blommigast. För att fånga vinets finess bör man servera vinet svalt, kring 16 grader är bäst, och helst ska det slås upp i glas med stor bourgognekupa så att alla fina aromer får chans att blomma ut. Dekantering behövs inte, här är det den första primärdoften man helst vill åt, inte bara de dofter som växer fram med luftning. Maten ska vara lätt och elegant, allt från god stekt vit fisk till lättare rätter av fågel och ljust kött med milda såser är att rekommendera. Undvik sötma och kryddofter i maten, ju renare och mildare maten är, desto bättre. Vill man njuta av vinet till ost är det klokt att välja milda vitmögelostar som Brie, Brillat-Savarin och Chaource och liknande.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se