Vecka 10

2021 Cartology Bush Vines

Alheit Vineyards, 319 kr, (nr. 90145), Western Cape, Sydafrika
90% Chenin Blanc och 10% Sémillon

Vi börjar med en väldigt intressant och också viktig ”detalj” kring det här vinet, för det känns som en detalj eftersom symbolen Certified Heritage Vineyard bara upptar en liten ruta på baksidesetiketten. Vad det innebär är dock mycket mer än en liten anonym detalj. Det rör om en högintressant organisation, Old Vine Project, som har inventerat den idag totalt 90 512 hektar stora vingårdsarealen och registrerat samtliga vingårdar som har över 35 år gamla vinstockar. Dessa räknas enligt organisationen som gamla och historiska vingårdar. Vid senaste rapporteringen fanns det totalt 4 292 hektar som klassificeras som sådana gamla vingårdar med 1 014 hektar av dem i Stellenbosch, 805 hektar i Swartland och 522 hektar i Paarl. Ute mot kusten intill Cape Town, där det producenten rent fysiskt ligger, finns det bara 102 hektar som kvalar in som gamla vingårdar. Landets tre äldsta vingårdar är planterade år 1900 och täcker sammanlagt bara 1.36 hektar och ytterligare två vingårdar om totalt 0.72 hektar har planterats 1902. I de allra äldsta vingårdarna hittar man Muscat d’Alexandrie och Cinsaut samt lite Chenin Blanc, vilket vittnar om hu vinodlingen såg ut förr i tiden. I dagens Sydafrika är Chenin Blanc överlägset störst med 18.2 procent av landets vingårdsareal, följt av Colombard, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon och Syrah. Tittar man på de idag överlevda gamla vingårdarna är Chenin Blanc också överlägset största, 2 207 hektar (51.3 procent), med Sauvignon Blanc som andra och Muscat d’Alexandrie som tredje mest betydelsefulla sort. Sémillon är inte särskilt stor i de gamla vingårdarna, endast 61 hektar totalt.

I vinet Cartology Bush Vines hittar man 90 procent Chenin Blanc från vingårdar i bland annat Skurfberg, Malmesbury, Bottelary, Perdeberg och False Bay och tio procent Sémillon från ett gammal vingårdsblock i Franschhoek. Stockarna är alla över 35 år, men snarare mellan 40 och 50 år gamla och skördeuttagne är små, omkring 20 hektoliter per hektar. Druvorna pressades långsamt i hela klasar och efter en viss sedimentering (man gillar inte alltför klar druvmust) fick musten jäsa naturligt i en kombination av cementägg, amforor och äldre ekfat av olika storlek. Beroende på vingård och jäsningskärl sträckte jäsningen sig över allt från en knapp månad till nästan elva månader. Totalt sett jästes, lagrades och sedimenterades vinet under 17 månader innan det buteljerades utan att klaras eller filtreras. Alkoholhalten landade på 13.1 procent och syran på uppfriskande 5.6 gram per liter.
Det är ett riktigt härligt vin, så rent och fruktig man önskar av druvsorterna och en duktig producent, fruktigt och mjukt texturerat med en citrusfrisk syra och helt befriat från störande ek, och man skönjer också en viss blommighet och en nästan stålig och sandig mineralspänst. Balans och fräschör är två ord som verkligen beskriver det här vinet. Njut av det nu och de kommande fyra fem åren, svalt serverat vid cirka tio grader (helst inte kallare, då dämpas vinets fruktighet och blommighet) och det dricks lika bra som härligt sällskapsvin som till lätta till medelfylliga fiskrätter.

Producent är Alheit Vineyards som grundades 2010 av Chris och Suzaan Alheit. Deras filosofi är lika enkel som fantastisk, att skapa förstklassiga viner från naturliga skötta vingårdar som inte bevattnas och allra helst från gamla vingårdar med friväxande stockar. Idag arbetar man med nio vingårdar och har ett nära samarbete med vingårdsägarna för att nå den kvalitet man söker. Intressant nog har de planterat den egna vingård på egendomen Hemelrand Farm i Hermanus som en field blend med Chenin Blanc, Chardonnay, Verdelho, Roussanne och Muscat Blanc à Petit Grains och druvorna skördas vid samma tillfälle för att ge vin i stil med det man gjorde förr i tiden.

Syftet för Old Vine Project är att skapa en medvetenhet kring de gamla vingårdarna, både ur ett kulturellt och historiskt perspektiv och för att lyfta fram fördelar rent odlings- och kvalitetsmässigt med gamla vinstockar. Att få de idag gamla vingårdarna att överleva är en viktig målsättning, en annan är att få odlare att plantera framtidens vingårdar hållbart med virusfritt plantmaterial så att också de har potential att bli gamla.
När du köper det här vinet stödjer du därför det här viktiga projektet, men än mer säkerställer du att du faktiskt har ett välgjort, autentiskt och gott vin i ditt glas. Och det är i slutändan precis lika viktigt!

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se