Vecka 47

2021 Crozes-Hermitage Les Launes

Delas, 209 kr, (nr. 2800), Rhône, Frankrike
100% Syrah

Jag är helt övertygad om att alla som gillar vin och särskilt viner från Rhônedalen i Frankrike har druckit det här vinet både en och flera gånger. Eftersom intresset för vin är så stort att väldigt många konsumenter hela tiden är på sökande efter nya spännande viner, finns det alltid en risk att man glömmer bort gamla självklara vinköp och trotjänare. Av den anledning är det extra roligt att få presentera Crozes-Hermitage Les Launes från klassiska firman Delas som veckans vin.
Crozes-Hermitage är en utmärkt instegsappellation för norra Rhônedalen eftersom vinerna alltid är typiska druvsorten Syrah med sin mörka bärfrukt och lätt kryddiga toner som ofta beskrivs som krossad vitpeppar och en slags känsla av charkuteri eller torkat kött. Även om Syrah ofta beskrivs som en druvsort som kan ge tanninrika viner är vinerna från just Crozes-Hermitage inte sådana. Jämfört med andra syrahviner i norra Rhône kommer vinerna från vingårdar på flackare landskap med lite djupare jordar och därmed blir tanninstrukturen lenare än i vinerna från de steniga jordarna på de branta sluttningarna ovanför floden Rhône. Till vinet Les Launes kommer druvorna till stor del från sandjordar som enligt vinmakaren Jacques Granges gör vinet ännu silkigare.
Vinifieringen är också försiktig, jäsning i cementtankar och sedan lagring till cirka 70 procent ståltankar och resten äldre och därmed neutrala ekfat. Därmed finns det inget som formar vinet förutom druvsorten och platsen – snyggt!

Les Launes är ett av fem olika viner man gör från Crozes-Hermitage och det är det vin som görs i störst volym, omkring 150 000 flaskor eller mer ett gott år. Därför ser vi det ofta på våra hyllor, årgång efter årgång. De andra sorterna görs det betydligt mindre av, som Domaine des Grands Chemin (en 18 hektar stor vingård) och Cuvée Tour Albon som man gör omkring 35 000 respektive 24 000 flaskor av eller Les Clos som man inte ser så ofta eftersom produktionen sällan överstiger 8 000 flaskor. Att man gör olika buteljeringar istället för en större volym av ett vin beror ju såklart på att vinerna har olika uttryck.

Delas är en av de klassiska och verkligt pålitliga firmorna i norra Rhône och de har sitt sätt mitt inne i staden Tain l’Hermitage. Firman grundades redan 1835 men det var först 1924 som namnet ändrades till Delas Frères – därmed blir det väl något av hundraårsjubileum nästa år. Även om produktionen är förhållandevis stor har man bara omkring 30 hektar egna vingårdar, däribland drygt tio hektar i Hermitage, i det bästa vingårdarna Les Bessards och l’Ermite. Därtill köper man druvor från omkring en sammanlagt 60 hektar stor vingårdsareal i norra Rhône och både druvor, vinmust och färdigjäst vin till sina större volymviner från södra Rhône.

Crozes-Hermitage Les Launes är ett lättdrucket vin som fungerar bra som sällskapsvin tack vare sin lenhet, men det är också precis som många andra syrahviner ett trevligt vin som matchar höstens mat på ett trevligt sätt. Alltifrån kyckling och ljust kött till nötkött och även vilt kan stå på menyn och skogens svamp som antingen är smörstekt eller tillagad till en gräddig sås får gärna bli tillbehör. Ett skönt tips är att tärna ner lite rökt sidfläsk eller salami och bryna tillsammans med svampen för att spegla lite av de köttiga nyanserna som vinet faktiskt bjuder på.
Någon luftning behövs egentligen inte, men vinet vill gärna sett ett glas med medelstor kupa – bordeauxkupa eller faktiskt också bourgognekupa – för att alla trevliga aromer ska få blomma ut ordentligt. Det är inget vin att lagra, man njuter av det nu och de kommande två tre åren.

Värt att notera att det här vinet också finns som halvflaska (nr 2800 för 115 kr), vilket är trevlig för den som bara vill njuta av två glas som mest.

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se