Vecka 48

2021 Gewurztraminer Réserve från Gustave Lorentz

Gustave Lorentz, 119 kr, (nr. 5244), Alsace, Frankrike
100% Gewurztraminer

Vi börjar nog med en av de viktigaste sakerna – att lyfta fram Gewurztraminer som en verkligt bra gastronomisk druvsort, vilket för många kanske är lite överraskande eftersom det är en så fruktgenerös, blommig och kryddig druvsort med ganska låg syra. Syran i ett vin brukar ofta framhållas som en av de viktigaste egenskaperna när det gäller kombination med mat, men det stämmer verkligen inte. Det är nämligen inte all typ av mat som vill ha ett syrafriskt vin. Och att vinet har en generös och sötaktig frukt brukar med samma emfas hållas som negativt – för inte katten kan man ha sötaktiga viner till mat. Inget kunde vara mer fel. Ett vin med sötaktig frukt eller till och med några grams restsötma är ett utmärkt vin till mat som har en motsvarande mängde sötma.
Ta en riktigt härlig och gärna lite het curryrätt (indisk eller thailändsk) som ett exempel, eller svenska matjessillen med lite potatis och brynt smör – tillsammans med Gewurztraminer två fullkomliga kombinationer. Eller en god jambalaya eller seafood gumbo från det kreolska köket. Eller varmrökt lax som den är. Och såklart också gåslever eller anklever. Eller mogna tvättade ostar (kittostar) som Reblochon, Pont-l’Évêque eller Munster. I allt detta hittar man riktigt fina kombinationer med ett fruktigt och gärna försiktigt sötaktigt (ett par gram restsötma) vin med Gewurztraminer.
Det är precis ett sådant vin som är Veckans Vin, skolboksmässigt sötfruktig med nyanser av ananas, gula stenfrukter och gula äpplen, fint parfymerad och lätt pepparkryddig med den för druvsorten så typiska humleliknande gräsiga blommigheten. Smaken är medelfyllig, generöst fruktig och åt det halvtorra hållet till (en liten diskret graf på baksidesetiketten anger att vinet är halvtorrt och mer precist rör det sig om 13.0 gram restsocker per liter) och syran är som väntat försiktig. Tycker man om Gewurztraminer och tycker man om lite fylligare och fruktigare viner till maten, gärna enligt ovan angivna idéer, är det här ett välgjort och skolboksmässigt vin. Man njuter av det ungt, inom två tre år från idag, och serverar det gärna strax under tio grader för att lyfta fram lite mer fräschör.

Firman Gustave Lorentz hittar sin bakgrund som vinodlare redan 1748, då genom Jean-Georges Lorentz som slog sig ner i byn Bergheim för att arbete som smed och även odla lite vin. Som vinproducent ska man nog snarare ange 1836 som startår eftersom det var då man etablerade Maison Lorentz. På den tiden köpte man nästan alla druvor och allt vin från andra odlare och det fortsatte man med fram till slutet av århundradet då Gustave Lorentz tog beslutet att enbart använda sig av de druvor man odlade själv.
Idag har firman 33 hektar stora vingårdar som sedan 2012 är ekologiskt certifierade. Man gör vin med alla klassiska druvsorter, torra såväl som halvtorra och söta, från generiska till två grand crus i byn Bergheim, Altenberg och Kanzlerberg. Druvorna till just det här vinet kommer från flera vingårdslotter med kalk- och lerjordar omkring byn Bergheim.

Gewurztraminer är idag den tredje mest planterade druvsorten i Alsace. Av distriktets ungefär 17 725 hektar stora vingårdsareal odlas den på 3 563 hektar, bara passerad av Riesling (3 811 hektar) och Pinot Blanc (3 775 hektar). Här i Alsace gör man smakrikare och fylligare viner med Gewurztraminer jämfört med de generellt sett lite lättare viner man finner i Tyskland, där den med sina 1 017 hektar är förhållandevis obetydlig. Gewurztraminer i Alsace är också fylligare och har lägre syra än i Steiermark i Österrike i de alpklimatinfluerade distrikten i norra Italien, där druvan vanligtvis kallas Tramier.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se