Vecka 20

2021 Gorgeous Grenache

Thistledown, 155 kr, (nr. 50587), South Australia, Australien
100% Grenache

Vi leker med tanken att vinet serveras blint i en klassiskt rundad bourgognekupa, vid svala 16–17 grader och helt utan presenterade ledtrådar. Då är det inte otänkbart att den första tanken går till Pinot Noir tack vare en förtjusande röda bärfrukten – men mer jordgubbar och solmogna hallon än syrliga körsbär och tranbär. Smaken tar oss på samma luriga resa med utsökt fruktighet och silkeslena tanniner, men felgissningen blir inte långvarig. Det som avslöjar att det inte är Pinot Noir är att frukten i slutändan känns lite soligare och varmare och att syran inte alls är den man känner i bourgognedruvan. Plus att det här vinet med lite luft i glaset och något högre temperatur vinner en underbar kryddighet med toner av lakritsrot. Och med ens är det en skolboksmässig buteljering med Grenache om än av lite elegantare snitt (okej, alkoholhalten ligger som väntat för druvsorten på 14.5 procent, men syran är höga 5.7 gram per liter, faktiskt högre än i viner från Chablis).
Ser man till druvkaraktären, renheten, elegansen i den underbart goda doften och smaken och sätter den i jämförelse till den fjuttiga prislappen, kommer man omedelbart beteckna vinet som ett kioskvältarfynd!

Thistledown är en ung firma, grundad 2010 av vännerna Giles Cooke och Fergal Tynan. De två möttes alldeles innan de påbörjade studierna som skulle leda till att båda erhöll den eftertraktade titeln MW, Master of Wine. Ju mer de lärde känna varandra, desto mer förstod de att både hade samma funderingar om det australiska vinet och hur det uppfattades av konsumenter och samma visioner om hur man skulle kunna förändra och utveckla vinkulturen mot något mer elegant. Med firman Thistledown ville de skapa viner från framför allt äldre vingårdar och låta vinerna bygga på elegans, fräschör och naturlig kvalitet snarare än den tekniska perfektion och ofta mer fruktdrivna och alkoholstinna stil som var alltför vanlig för två decennier sedan.
Grenache var en av de druvsorter de ville satsa på, för trots att det är en historisk druvsort i Australien var den inte särskilt vanlig i druvrena viner, snarare i så kallade GSM, cuvéer med Grenache, Shiraz (Syrah) och Mataro (Mourvèdre) som helt hade inspirerats av vinerna i södra Rhône. Man tror att Grenache kom till Australien under 1830-talet och idag hittar man den äldsta bevarade vingården i Barossa Valley och i den planterades stockarna 1848.

Trots att Grenache är en druvsort med storslagen proveniens från Châteauneuf-du-Pape och senare också resten av södra Rhône och i delar av Spanien, skulle Grenache här i Australien framför allt användas till starkviner fram till 1960-talet ungefär. Därefter började den ge vanliga bordsviner, men då gömd i blandningar. Idag växer Grenache på inte mer än 1 507 hektar i hela Australien, att jämföra med 39 893 hektar med Shiraz som sedan länge är landets allra mest planterade druvsort.
Thistledown är en av ett par producenter som däremot har valt att satsa på Grenache och ett av deras viner, Sands of Old Vine Grenache från McLaren Vale, hyllas inte bara som ett av de allra bästa av Grenache i landet utan nämns också bland de allra bästa röda vinerna totalt sett.

Gorgeous Grenache kommer från gamla vingårdar i det svalare området McLaren Vale och Riverland på gränsen mot delstaten Victoria i öster. Druvorna har skördats för hand och på traditionellt vis vinifierats i hela klasar i små öppna tankar med den naturliga jästen. Vinet har sedan dragits över till äldre stora ekfat (foudres) för lagring och det har buteljerats utan klarning eller filtrering. Det är precis samma vinifiering som hos de bästa firmorna i Rhône.

På tallriken har vi gärna allt från grillad fisk med tartarsås eller annan fet sås som exempelvis aioli till kyckling, lamm eller fläskkött (också det gärna grillat) med sydfransk prägel av örtkryddor. Eller lite mer lagrade get- och fårostar som gärna kan serveras med en god olivolja. Och det dricks allra bäst nu och de kommande fyra fem åren – något direkt lagringsvin är det inte, dessutom kommer du inte kunna hålla fingrarna borta från vinet om du köper på dig många flaskor!

Importör i Sverige är Budbreak, www.budbreak.se