Vecka 05

2021 Kamptal DAC Lenz Organic Riesling

Weingut Loimer, 152 kr, (nr. 4350), Kamptal, Österrike
100% Riesling

År 2003 introducerade Österrike sin första mer distinkta appellation, Weinviertel DAC. Nog för att man hade regioner och distrikt sedan långt tidigare, men det fanns inga regler för vilka typer av viner dessa regioner stod för. Det nya systemet DAC, Districtus Austria Controllatus, skulle ändra på det eftersom varje DAC skulle komma från en specifik region och dessutom stå för en specifik vintyp. Att ett torrt ståltanksjäst och absolut ren druvtypiskt vin gjort med nationaldruvsorten Grüner Veltliner skulle bli landets första appellationsvin var föga förvånande. Däremot var det lite mer överraskande att de inte fullt ut högaktade stora området Weinviertel i norr skulle få landets första appellationsstatus, Weinviertel DAC.
Sedan dess har fler appellationer etablerats, Mittelburgenland DAC för rött vin med Blaufränkisch år 2005, året därpå Traisental DAC för ståltanksjästa viner med antingen Grüner Veltliner eller Riesling och år 2007 fick Kremstal status DAC för samma typer av viner. Det idag 3 574 hektar stora distriktet Kamptal fick sin status som DAC år 2008 och även här var det för tankjästa druvrena viner med antingen Grüner Veltliner eller Riesling.

Weingut Loimer är en av landets mest kända producenter och precis som de flesta som har odlat vin i mer än en generation började firman i liten skala och har sedan vuxit först i nutid. Det är nu 25 år sedan den unga och drivande Fred tog över efter sin far Alfred och han var full av idéer och ambition. Ett av hans första drag var att modernisera etiketterna och ge vissa viner fantasinamn (det var nytänkande och till viss del provocerande) och bara två år senare (2000) lät han bygga ett spektakulärt modernt vineri för att kunna göra mer vin och även höja kvaliteten. Med tiden växte vingårdarealen till dagens 35 hektar i Kamptal, fördelat över 60 små lotter, plus vingårdar i Gumpoldskirchen i Thermenregion söder om Wien sedan han 2004 tog arrende på den anrika Weingut Schellmann. Ett annat betydelsefullt drag var att 2006 börja konvertera sina vingårdar till biodynamiska, något han blev en av pionjärerna inom trots att ursprungsidén med biodynamisk odling kom just från en österrikare, Rudolf Steiner. I mer närtid har han dessutom blivit en av landets allra bästa producenter av mousserande viner enligt den klassiska metoden, viner som verkligen är värda att söka efter.

Det här vinet görs uteslutande med Riesling som kommer från ett par vingårdslotter med främst gnejs och till mindre del grus och lössjordar. Druvorna skördades från slutet av september till mitten av oktober och uttaget låg under 40 hektoliter per hektar, vilket är lågt med tanke på vinets prisnivå. Efter en fyra timmar långsam pressning (för att extrahera aromer ur druvornas skal) jästes musten med sin naturliga jäst i ståltankar vid som högst 20 grader. Därefter fick vinet mogna på sin fina jästfällning under fyra månader. Det färdiga vinet har en måttlig alkohol på 12.0 procent, vilket stämmer väl överens med lättheten och finessen i doften och smaken. Det har en syra på hela 7.8 gram per liter, vilken skänker en underbar friskhet och fräschör i smaken, och en lättsam och sval med mogen fruktighet med nyanser av gröna äpplen, citruszest och gul stenfrukt – men det är ett absolut torrt vin.

Även om rieslingviner kan ha en mycket god lagringspotential är det här ett vin man bör dricka inom ett till ett par år från idag. Det serveras svalt kring tio grader men inte alltför kallt (då dämpas frukten och syran framhävs) i glas med medelstor kupa. Och någon vidare luftning behövs heller inte även om frukten blommar ut en liten gnutta med luft.
Maten bör vara lättsam, mer åt det eleganta än smakrika, men syra från exempelvis lime eller citron får gärna ha en god position i rätten för att matchningen med vinets syra ska bli helt perfekt. Fisk- eller skaldjursrätter är rent generellt perfekta.

En sista detalj, idag finns det 17 DAC i Österrike.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se