Vecka 01

2021 Langhe Nebbiolo

Ugo Lequia, 249 kr, (nr. köps online för trygg hemleverans, se web-adress nedan), Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Piemonte och Nebbiolo har stått allra högst upp på trendpyramiden i snart 20 år och det börjar nu talas om att trenden börjar falna. Det ligger nog inte särskilt mycket i det – annat än att det som alltid kommer andra vintyper som får trendstatus och ljuset på sig. Istället har Piemonte och Nebbiolo etsat sig fast på en självklara listan av viner vi älskar och som har fått samma självklara status som vinerna från distrikten Bourgogne, Bordeaux och Champagne. Skulle vi göra en historisk reflektion över druvsorten Nebbiolo som sådan, kan man lugnt konstatera att alla viner, från enklaste till allra mest exklusiva och dyrbara, är fantastiskt mycket bättre och godare idag än förr i tiden.
Om Barolo (2 057 hektar) och Barbaresco (712 hektar) är de två mest berömda ursprungen för röda viner i Piemonte, är druvsorten mer betydelsefull är så. Den odlas nämligen på sammanlagt 5 540 hektar i Italien och av den arealen hittar man 820 hektar i Valtellina i Lombardiet, där den kallas Chiavennasca, samt på ungefär 80 hektar vardera i de mindre piemontesiska appellationerna Ghemme och Gattinara (där kallas den för Spanna). I Piemonte finns det ytterligare två viktiga appellationer för Nebbiolo, den för området kring staden Alba specifika Nebbiolo d’Alba (cirka 500 hektar) och den lite vidare Langhe Nebbiolo. För de två senare ursprungsområdena krävs att vinet uteslutande görs med Nebbiolo.

Just Langhe Nebbiolo är ofta ett utomordentligt bra vin att ha som instegsvin för druvsorten Nebbiolo eftersom druvorna kommer från vingårdslägen utanför Barolo och Barbaresco eller från yngre vinstockar inom dessa appellationer som inte ger viner med den struktur man finner i de större vinerna. Just det här vinet kommer från en vingård som heter Gallina i kommunen Neive (som hör till området för Barbaresco) där Ugo Lequio har kontrakt på en sex hektar stor del av vingården. Vinet är jäst i ståltankar med tio dagars skalkontakt och därefter har vinet dragits över till 900 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under sju månader.
I glaset har vi ett härligt och både seriöst och lättillgängligt exempel på Nebbiolo, läckert rödfruktigt och blommigt parfymerat med en knappt medelfyllig kropp med motsvarande fin fruktighet, god fräschör och perfekt anlagd tanninstruktur – den är där, den talar om att den kommer från Nebbiolo, men den är stilig, polerad och kommer att gillas även av den som oftast tycker att Nebbiolo kan vara lite stram.
Ett vin som det här serveras allra lämpligast i en glas med bourgognekupa, det är den bästa formen och storleken på kupa för att lyfta fram den fruktighet, blommighet och charm som Nebbiolo har. En sval serveringstemperatur kring 16–17 grader bidrar också till det. Hade det rört sig om ett vin från Barolo hade tanninstrukturen varit än mer markerad och därför viktig att ta hänsyn till, men i det här vinet är tanninerna så fina att man med lätthet kan njuta av vinet på egen hand. Rent allmänt är det annars ett lättanvänt vin – till fiskrätter som är lämpade för rött vin (exempelvis stekt gös eller annan vit fisk med smörstekt svamp), till svamprisottos och pastarätter med inslag av svamp och kött i någon form, till lättare eller som mest medelkraftiga rätter av fågel och kött tillredda och smaksatta på klassiskt vis snarare än exotiskt kryddigt och sötaktigt och helst utan het kryddsättning.

Produttori Ugo Lequio är en vinproducent med fem decenniers historik i Barbaresco, där man i början av 1980-talet var en av de tidiga med att producera viner med hög kvalitet. Att vinerna från Barolo och Barbaresco idag har ett grundmurat rykte och säljs till höga priser var inget man trodde på förr i tiden här, istället var vinerna gjorda enligt traditionella metoder och sågs snarare som ogina och rustika. Intresset för dem var verkligen inte stort på den här tiden, därför behövdes vinmakare som Ugo som balanserar fint mellan tradition och modernism. Han äger inga egna vingårdar, men har kontrakt på den vingård som bland annat ger det här vinet.

Köps online för trygg hemleverans hos Fine Wine Service, www.finewineservice.se