Vecka 44

2021 Le Riche Cabernet Sauvignon

Le Riche Wines, 219 kr, (nr. 91160), Stellenbosch, Sydafrika
100% Cabernet Sauvignon

Med 9 937 hektar stor vingårdsareal är Cabernet Sauvignon den mest planterade blå druvsorten i Sydafrika. Här har den i flera decennier gett många utmärkta viner som bygger på både solmogen frukt och svalkande fräschör, antingen som druvrent vin eller i typiska bordeauxblandningar tillsammans med främst Merlot och Cabernet Franc.
Det här vinet är gjort enbart med Cabernet Sauvignon som skördas i ett flertal små vingårdar med både röd granitjord och magra grusjordar på ungefär 50 till 400 meters höjd i olika wards (underområden, appellationer) i Stellenbosch. Helderberg, Simonsberg och Jonkershoek är de viktigaste. Skörden sker för hand, sorteringen är noggrann och druvorna från varje vingårdslott kommer att vinifieras separat i små öppna cementtankar. Därefter dras vinet över till 225 liter stora franska ekfat, cirka 30 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under ett år. Sedan tar blandningsarbetet vid och slutligen får vinet ligga ytterligare ett år i faten. Den här idén med en inledande fas av lagring, blandning och sedan fortsatt lagring är som tagen från flera av de bästa slotten i Bordeaux.
Varje gång vinet provas – öppet eller blint – imponerar det med sin kombination av tydlighet, intensitet, djup och elegans. Det är både lätt och helt rätt att hylla den här producenten och deras ambition har verkligen slagit väl ut.
Liksom i tidigare årgångar avslöjar sig druvsorten direkt tack vare den mörka färgen och höga vinbärsaromatiska doftprofil som här bevarare en svalkande och diskretgräsighet. Av ekfaten känner man bara en diskret rostning och kryddighet, men eken sitter verkligen fint samman med vinet. Och att det är en seriös satsning råder det ingen tvekan om, här finns en hel del av de finstilta grafit- och cederträliknande nyanser som man oftare finner i vinerna från Bordeaux än i viner från nya världens vinländer. Smaken är medelfyllig och lent texturerad med en fin tanninstruktur och en härlig fruktsyra. Kort sagt – det här är riktigt välgjort och gott. Och priset är verkligen fint!
Familjen Le Riche har sina rötter i norra Frankrike, men man har levt och varit verksamma i Sydafrika sedan slutet av 1600-talet. Det var dock först på 1970-talet som Etienne Le Riche bestämde sig för att engagera sig i vinindustrin och sedan dess har han varit en tongivande person med höga ambitioner. Drömmen om att skapa en egen vinegendom blev verklighet när han 1996 grundade Le Riche Wines – och ambitionen var då att från förstklassiga vingårdar med noggrannhet och detaljfokus producera landets allra finaste viner av Cabernet Sauvignon. Det första vinet gjordes 1997 och genom åren har han och hans team förfinat varje aspekt av vinodling och vinframställning. Till skörden 2014 flyttade familjen in i ett helt nytt vineri i området Helderberg och de arbetar nu med ungefär 15 vingårdar i lite olika lägen för att kunna göra viner med stor komplexitet. Numera har Etienne dragit sig tillbaka och det är hans barn Yvonne och Christo som driver firman.

Drick det här vinet nu och de kommande fem till tio åren eller så, och servera det i en typisk bordeauxkupa för största upplevelse. Den här typen av viner vinner alltid lite mer finess efter minst en halvtimma i karaff. Är du lyckligt lottad och har tillgång till viltkött kan du hitta utmärkta kombinationer med det här vinet och man kan gärna smaksätta såsen med en god mörk vinbärsgelé för att matcha vinets yppiga fruktighet.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se