Vecka 31

2021 Leon Rosé

Domaine Fontchêne, 179 kr, (nr. Beställs online för hemleverans), IGP Alpilles, Provence, Frankrike
Grenache och lite Cinsault och Mourvèdre

Det är fortfarande sommar och vi ska fortfarande dricka rosévin. Det här rosévinet kommer från södra Frankrike precis som så mycket annat populärt rosévin, men det har en lite djupare färg än majoriteten av rosévinerna från den hyllade rosévinsregionen Provence och det känns mest positivt. Rosévin ska se ut som rosévin, inte som vita viner. Djupare färg betyder dessutom lite större koncentration och intensitet eftersom man har gett musten ett par timmars extra skalkontakt innan jäsningen. En fin rödparfymerad bärfrukt med toner av mosade smultron, svala hallon och rabarber samt ett uns av zest från blodapelsin. Rätt läckert, och somrigt. Smaken är lika trevlig, lite djupare fruktig än snittet av roséviner från Provence, mjuk i syra och med god längd.
Det är ett vin att njuta av nu, gärna vid tio till tolv grader för att lyfta fram lite mer av den fina fruktkroppen, och till klassisk provencalsk mat som innefattar grönsaker (tomat, fänkål, zucchini, lök, med mera), vitlök, olivolja och såklart både lite lättare lammrätter och allt gott som havet i söder erbjuder. Fisken och skaldjuren får gärna vara stekta i olivolja eller grillade och en klassisk aïoli eller rouille blir ett utmärkt tillbehör. Dessutom är det här en fin vinstil att njuta av till augustikräftorna.

Domaine Fontchêne ligger i intill byn Saint-Rémy de Provence i ett område precis söder om Rhône, i utkanten av det som är Provence. Här liksom i Rhône och Provence har vin odlats sedan romartiden, men området har inte haft någon högre status än lantvinsområde, sedan det lyftes upp till vin de pays år 2000 (den kategori som sedan 2009 heter IGP). Idag heter ursprunget IGP Alpilles tack vare läget vid den lilla bergskedjan Chaîne des Alpilles, där vinodlingarna primärt ligger på sluttningar med kalkstensjordar. Klimatet är detsamma som i södra Rhône och Provence, torrt och soligt med inslag av den svala nordliga vinden le mistral och med en förhållandevis liten nederbörd som huvudsakligen faller under hösten och vintern. Ser man till statistiken är drygt 70 procent av vinet rött, Syrah och Cabernet Sauvignon (faktiskt!) är de viktigaste sorterna följt av de sedvanliga Grenache och Mourvèdre och en del av de blå druvorna ger rosévin. Bara knappt 20 procent av vinet är vitt och Grenache Blanc, Roussanne och Marsanne är de viktigaste sorterna, med Clairette och Chardonnay som andrahandssorter.

Den här domänen grundades 1956 av vinodlaren Roland Milan och han drev egendomen fram till 1984 så han son Henri tog över. Numera drivs familjegården av brorsonen René Milan som har konverterat odlingen till biodynamisk och gör viner av mer modern kvalitet. Utöver det här vinet gör han också ett par vita viner med Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne och Chardonnay (vinerna Les Antiques och Auphio finns att beställa här i Sverige), samt ett rött vin gjort med Merlot.
Köp gärna några flaskor av det här rosévinet, det har tillräckligt djup och intensitet för att klara minst sex till åtta månaders lagring med fin utveckling. Ett enkelt sätt att sträcka ut sommarkänslan en bit in i vintern.

Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se