Vecka 19

2021 Lodge Hill Riesling

Jim Barry, 149 kr, (nr. 93102), Clare Valley, Australien
100% Riesling

Hos den i tredje generationen drivna familjefirman Jim Barry i Clare Valley gör man ett par viner med Riesling. Det här vinet kommer från vingården Lodge Hill som Jim Barry köpte 1977. Det har en alkoholhalt på 12.0 procent och det är därför fullt utjäst utan någon kännbar restsötma och dessutom är syran är skyhög, 7.8 gram per liter, vilket är fullt i klass med toppviner med Riesling från Tyskland. Sådana detaljer lockar såklart – men det allra viktigast är vinets doft och smak.
Total renhet, solmogen men sval frukt, viss blommighet och elegans är de ord som allra bäst beskriver vinets doft. När vinet har satt sig i glaset och fått lite luft börjar det också växa fram en rätt fin ton av jordighet som bidrar till viss komplexitet – något man egentligen inte förväntar sig av ett vin i den här låga prisklassen. Smaken är knappt medelfyllig, livfull och frisk med toner av citrus och gula äpplen och med en slags fetma som av citronzest. Någon vidare kraft finns här inte, istället är det otroligt lättdrucket.
Njut av vinet svalt, kring tio grader, som det är (det är ett lättgillat sällskapsvin) eller till mildare rätter av fisk och skaldjur, till vårens sparris eller sommarens räksallad eller räkpasta, eller till milda ostar.

Clare Valley ligger ungefär tio mil norr om Adelaide i South Australia och är ett av de äldsta vinområdena i Australien. De första vingårdarna planterades redan på 1840-talet av jesuitpräster som gjorde vin för kyrkligt bruk, men när fler europeiska immigranter bosatte sig här på 1880-talet för att arbeta i gruvorna växte vingårdsarealen. Att Riesling tidigt kom att bli en rikligt planterad druvsort kan bero på att skifferjordarna var passande för Riesling. I modern tid räknas Clare Valley som ett av de bästa områdena i Australien för Riesling.
Vinodlingen i Clare Valley breder ut sig över 4 290 hektar, belägna på mellan 190 och 600 meters höjd. Riesling är planterad i det lite svalare lägena, medan det i varmare vingårdar istället är Shiraz och Cabernet Sauvignon som dominerar. Mitt på sommaren kan det vara varmt under dagarna, temperaturen svänger mellan förvisso mellan 18 och 35 grader och den genomsnittliga temperaturen ligger på måttliga 22–23 grader. Tack vare att nätterna blir mycket kallare bevaras syra och fräschör i druvorna. Nederbörden är låg, mellan 230–300 millimeter om året, och därför måste man förlita sig på bevattning. Skörden sker i regel från början av mars till mitten av april.
Det finns idag ett 80-tal vinodlare och vinproducenter här och Jim Barry hör definitivt till de allra bästa av dem. Jim Barry har idag 140 små block fördelade över 17 vingårdar om totalt 320 hektar i Clare Valley och Riesling är en av deras viktigaste druvsorter. Generellt sett skördas druvorna för hand, men en stor del av firmans Riesling skördas maskinellt under de svala nätterna, vilket är positivt och till viss del förklarar vinets exemplariska fräschör.

Vinifieringen är klok, man pressar druvorna försiktigt och har bara en kort tids kontakt mellan must och skal och därför har vinerna ingen fenolisk bitterhet eller oljig karaktär. Musten jäses med den naturliga jästen i en kombination av ståltankar och 3 000 liter gamla ekliggare från Tyskland, också det en klassisk hantering som bidrar till renhet och finess. Slutligen låter man blockera den malolaktiska jäsningen, en idé som är gängse för vinframställningen i Tyskland och till stor del förklarar vinerna uppfriskande och skönt strama syra.
Det finns ytterligare en förklaring till rieslingvinernas kvalitet. Peter Berry, son till grundaren Jim Barry, haft ett samarbete med vinmakaren Ernst Loosen från Dr Loosen i Mosel sedan 20 år tillbaka och hans son Tom har även praktiserat hos Dr Loosen. Såklart har det resulterat i en ännu bättre kunskap, känsla och förståelse för Riesling.

Riesling har länge varit en av de mest populära och viktiga kvalitetsdruvorna i Australien. Områden som Clare Valley, Eden Valley, Adelaide Hills och Tasmanien har särskilt profilerat sig med den nobla tyska druvsorten. Idag täcker Riesling dock bara ungefär 3 160 hektar av landets 135 135 hektar stora vingårdsareal.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se