Vecka 20

2021 Pazo das Bruxas Albariño

Pazo Torre Penelas / Familia Torres, 169 kr, (nr. 72554), Rias Baixas, Galicien, Spanien
100% Albariño

I tvåtusen år har Rias Baixas varit ett vinodlingsområde och med allra största sannolikhet har majoriteten av vinerna alltid varit gjorda med olika gröna druvsorter. Ett lyft för området var tiden från 1500-talet och de kommande seklerna när européer började segla på världshaven i större utsträckning och behövde utskeppningshamnar att bunkra i. Vid den här tiden skulle också främst cisterciensermunkar utveckla odlingen, men precis som i andra områden skulle vinlusen sätta stopp för odlingen här mot slutet av 1800-talet. Det var när vinodlingen i början av 1900-talet åter tog fart, om än långsamt och i liten skala, som druvsorten Albariño fick en allt större betydelse. Det var med den i ledningen som distriktet Rias Baixas fick allt större uppmärksamhet.
Det var till stor del den förändringen som ledde till att Rias Baixas fick sin appellationsstatus (DO, Denominación Origen) så sent som 1988. Den statushöjningen gav vind i seglen och fick fler lokala producenter att plantera mer och fler firmor från andra områden i Spanien att etablera sig här. Tar vi oss tillbaka till mitten av 1970-talet fanns det bara drygt 200 hektar kommersiell vinodling här, nu på 2020-talet täcker odlingen över 4 000 hektar. Idag är 14 druvsorter godkända inom appellationen Rias Baixas, men Albariño är med sina 96 procent den totalt ledande sorten. Det finns också en egen vinstil här som heter Rias Baixas Albariño som kräver 100 procent Albariño i vinet, medan vinerna som buteljeras som Rias Baixas kan göras med flera sorter. Därtill finns det snävare ursprungsviner från enskilda vinområden, till och med mousserande viner och lättare rött vin av ett par lokala blå sorter.

Med sina 2 200 soltimmar om året och temperaturer som under sommaren ligger kring 18–25 grader men sällan högre än så, är Rias Baixas ett helt perfekt distrikt för aromatiskt doftande friska vita viner. Av precis den anledningen har också den betydelsefulla familjen Torres etablerat sig här i Rias Baixas då de 2012 köpte en historisk egendom i Portas i delområdet Val do Salnés. Här har man sex hektar vingårdar med Albariño som är odlade på klassiskt vis i pergola, med stockar som är omkring 15 till 40 år gamla.

Samma år gjorde man sitt första vin, denna Pazo das Bruxas, uteslutande gjort med Albariño som har jästs i ståltankar vid låg temperatur för att bevara druvsortens renhet och stora fräschör. För att vinna lite extra parfym har pressningen skett under sex långsamma timmar vid låg temperatur så att skalen släpper ifrån sig mer aromer. Vinet har buteljerats ungt, efter ungefär sju månader i tankarna.
Doften är medelstor och faktiskt lite djupare än vad majoriteten av albariñoviner brukar vara, fint aromatisk med toner av citronskal, citrusblom, gula äpplen och ljusa persikor, absolut rent och med en härligt stenig nyans. Smaken är knappt medelfyllig och charmigt fruktig med en upplevd persikasötma men en härligt uppfriskande syra som enligt protokollet ligger strax över sju gram per liter – såldes på nivån med tyska rieslingviner. Och det är just fräschören som tillsammans med frukten är vinets stora tillgång.
Drick vinet ungt, inom fyra fem år från idag, det är så man gör med den här typen av albariñoviner. Svalt ska det vara, kring tio grader, och utöver att det är superbt att dricka som det är kan man såklart servera det här vinet till väldigt många typer av fisk- och skaldjursrätter. Vinets fina frukt klarar av att matcha de sötaktiga umamismakerna i skaldjur och skaldjurssåser och även i sushi och sashimi.

Vill man uppgradera sig till en högre kvalitetsnivå kan man välja vinet 2018 Albariño Blanco Granito (nr 55765 för 349 kr). Det kommer från de äldre stockarna har intressant nog jästs under drygt två veckor i äggformade tankar av granit vid 15 grader och sedan mognat i äggen under åtta månader följt av lika lång tid i ståltankar. Utöver att vinet är tre år äldre och därför har fått ett par nyanser av första mognad, har det här vinet större djup och kropp och även detaljer i doften som har ökat nyanserna från frukt och blommighet till komplexitet. Det här vinet är precis lika matvänligt, men hellre till mer lagade rätter än till raw food. Drick det nu och de kommande tre fyra åren.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se