Vecka 25

2021 Pinot Noir Rosé Dry

Weingut Kruger-Rumpf, 129 kr, (nr. 92980), Nahe, Tyskland
100% Pinot Noir

Veckans Vin tar oss till Nahe, men inte med den självklara druvsorten Riesling som huvudperson, utan Pinot Noir. Ungefär 76 procent av vinet i det 4 225 hektar stora (men bara sjunde störst i Tyskland) distriktet Nahe är vitt och Riesling är med 1 217 hektar den allra viktigaste druvsorten. Och den röda sidan representeras framför allt av Dornfelder och Spätburgunder, det tyska namnet för Pinot Noir.
Områdets geologiska historia är intressant och har gett upphov till ovanligt varierade jordar, vilket i sin tur har skapat förutsättningar för odling av olika druvsorter. På de branta och sydligt exponerade sluttningarna med magra skiffer- och vulkaniska jordar har odlarna i alla tider valt att plantera Riesling, som där ger utsökt mineraliska viner med fin frukt och en fin kryddighet i vingårdar som idag till viss del är klassade som erste lage och grosses gewächs, motsvarigheten till premier cru och grand cru. I de lägre och mer flackt belägna vingårdarna är jordarna djupare och domineras av sand- och lössjordar med inslag av lera och här har den mer produktiva Müller-Thurgau hittat sin växtplats. På samma sätt har Silvaner, Grauburgunder och Weissburgunder och de blå Dornfelder och Spätburgunder planterats i jordar och lägen som har ansetts optimala för just dessa sorter.

Rent geografiskt ligger Nahe mellan floderna Rhen och Mosel och mer precist följer distriktets vingårdar floden Nahe. Bara två kilometer från floden Nahe hittar man familjefirman Weingut Kruger-Rumpf som har varit involverade i vin i drygt 300 år. Liksom andra odlare i trakten är det Riesling som dominerar deras omkring 55 hektar stora ekologiska vinodlingar, men man har också strax över tio hektar stora odlingar med Pinot Noir. Någon stor producent av rött vin är man däremot inte, ett normalt år blir det inte särskilt mycket mer än ungefär 2 700 flaskor. Däremot har deras Pinot Noir Rosé kommit att bli väldigt betydelsefullt.
”Rosévin har egentligen aldrig haft något gott rykte här i Tyskland, kunderna såg det mest som något överblivet dåligt rött vin blandat med enkelt vitt vin som vi vinodlare inte kunde sälja”, berättar Georg Rumpf som numera har ansvaret för vinframställningen.
”För tio år sedan började vi se en förändrad attityd och de senaste fem sex åren har intresset för vårt rosévin exploderat på ett sätt som vi aldrig hade kunnat förutspå”, lägger han till.

Men när man provar vinet förstår man – det är somrigt, lättsamt och lättlurat gott. Ur det vackert klarrosa vinet stiger det upp en absolut ren och charmerande frukt med toner av jordgubbar, solmogna hallon, röda äpplen och rabarber. Smaken är ganska lätt och lika charmigt fruktig med en mjuk bärsötma (men bara ungefär två gram restsötman per liter) som ger en silkig textur och allt lyfts till svalkande fräschör av en härlig syra. Just syra brukar inte vara en tydlig beståndsdel i roséviner, särskilt inte de från Provence och Rhône, men här i norra Europa är friskhet en vanlig komponent i det rosa.
”Vi arbetar också på ett sätt för att vinna friskhet, dels genom att inte ha Pinot Noir i de mest solexponerade vingårdarna, dels genom att låta skugga druvklasarna med löv så länge som möjligt, men också genom att vinet inte till helt och hållet går igenom malolaktisk jäsning”, förklarar Georg.
Vinet görs uteslutande med Pinot Noir som avstjälkas och pressas lätt för att under sex timmar vid låg temperatur laka ur färg och aromer i musten. Jäsningen sker sedan i en kombination av ståltankar, för att lyfta fram friskhet och renast möjliga fruktaromer, och stora äldre ekfat för att ge vinet något mer textur och nyanser.
Drick vinet svalt, omkring åtta till tio grader om sommardagen är varm, som det är eller till lite lättare sommarmat och fiskrätter. Det är inget vin att spara – men köp gärna några flaskor så det räcker över sommaren. Till Systembolaget kommer det nämligen bara 6 000 flaskor.

Skulle suget efter goda och priseffektiva viner gjorda med Riesling, finns också ett par sådana att rekommendera. I all sin renhet och enkelhet är 2021 Riesling Trocken (privatimport, 149 kr), den mer nyanserade och något djupare 2020 Zweistrom Riesling (nr 54964 för 199 kr) och den ännu mer strukturerade och koncentrerade men fortfarande friska och mineraliska 2020 Abtei 1937 Riesling (nr 54969 för 299 kr) väl värda att bekanta sig med.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se