Vecka 18

2021 Poggio della Costa

Sergio Muttora, 186 kr, (nr. 069401), Lazio, Italien
100% Grechetto

Grechetto, eller Greco som är ett annat namn på druvsorten, är egentligen inte nödvändigtvis en druvsort utan ett namn som genom tiderna har getts till flera druvsorter. Även om namnet till viss del antyder ett grekiskt ursprung finns det inga belägg för att så faktiskt är fallet. Flera av dessa sorter har historiskt sett använts till både torra och även något sötare viner i framför allt södra Italien, från Kampanien ner till Kalabrien. Den sort som oftast har kallats Grechetto är dock inte släkt med den Greco di Tufo man finner i Kampanien. Druvrena viner med Grechetto är inte särskilt vanliga, i regel används sorten som en del i blandningar. I vinet Orvieto, som står för cirka 80 procent av vinvolymen i Umbrien måste den tillsammans med (endera eller båda) Procanico, det lokala namnet för Trebbiano Toscano. Resten kan vara Canaiolo Bianco och Malvasia.

Sergio Mottura är idag en välrenommerad vinproducent med sina vingårdar i provinsen Viterbo som ligger i ett naturskönt område i regionen Lazio mot gränsen till Umbrien. I den här delen av Lazio har man odlat vin i årtusenden. Familjen Mottura har odlat vin i 90 år, men gjorde det till en början i samarbete med andra odlare här. En del viner gjorde de tillsammans med andra familjer, men av en ren slump fick de mer eller mindre ansvaret att ta hand om den druvsort som mognade först, Grechetto. De upplät en egen del i vineriet för denna sort, vinifierade den ensam och upptäckte snart att den hade en stor potential att både ge ett ungt och friskt vitt vin och ett vin som kunde lagras väl. På 1960-talet valde de att satsa på helt egen produktion utan de andra familjerna och har sedan dess drivit den 130 hektar stora egendomen med idag 36 hektar stora vingårdar. Man har alltid varit inriktade på lokala druvsorter och Grechetto är en av de sorter som Sergio har vigt sitt liv åt. Genom åren har han studerat Grechetto noggrant och identifierat de bästa klonerna som nu finns i hans vingårdar, som är modernt skötta och sedan lång tid tillbaka ekologiskt certifierade. Det har resulterat i moderna viner med hög kvalitet och stor potential att utvecklas väl med lagring.

Vinet Poggio della Costa är ett sådant vin, gjort uteslutande med Grechetto, vilket är ovanligt. Ambitionen är hög och just den här tappningen kommer från en sju hektar stor enskild vingård med vulkanisk jord (kallad tufa) som ligger på ungefär 140 meters höjd med östlig exponering. Druvorna har pressats långsamt och musten har sedan satts att sedimentera ett par dygn för att bli absolut klar. För att bevara maximal renhet och fräschör och den mineraliska energin har vinets jästs i ståltankar vid 15–20 grader under omkring tre veckor och sedan lagrats på sin fina jästfällning i ståltankarna.
Doften är medelstor och citrusfruktig med en liten nyans av zest och ett uns av gul stenfrukt, dessutom en aning ”medelhavskryddig” örtighet som är rätt trevlig. Smakmässigt är vinet medelfylligt och lika fint citrusfruktig, uppfriskande fräsch och helt torr, något mineralsalt och dessutom har det en diskret bitterhet mot slutet av smaken. Det är ett vin att njuta av vid cirka åtta till tio grader och gärna i glas med lite större kupa för att ge möjlighet att blommat ut. Drick det till medelhavsinspirerade fisk- och skaldjursrätter med olivolja, citron, kapris, oliver och örtkryddor eller till medelkraftiga get- eller komjölkostar. Eller bara som det är.

Sergio gör också ett annat lite mer komplex vin, Latour a Civitella, som istället har vinifierats i franska ekfat och därmed har fått lite större rondör och en fin ekfatskryddighet. Hans höga ambitioner med Grechetto har lönat sig, hans viner har ofta belönats med det högsta betyget tre bicchieri, tre glas, i den betydelsefulla guiden Gambero Rosso. Det har såklart satt honom på vinkartan och gett honom ett utomordentligt gott rykte, dessutom epitetet ”världens bästa vinmakare för Grechetto”.

Importör i Sverige är Derevino, www.derevino.se