Vecka 23

2021 Promis

Ca'Marcanda, 359 kr, (nr. 90231), Toscana, Italien
55% Merlot, 35% Syrah, 10% Sangiovese

Låt oss ställa in siktet på ett fantastiskt gott rött vin med stor elegans och fyndmässigt prislapp – ett vin från Gaja och deras storstilade satsning i Toscana.

Familjen Gaja till de allra mest berömda i vinvärlden och så har det varit i flera decennier. Ända sedan 1960-talet har de varit tongivande i Barbaresco och en av de drivande krafterna i renässansen för Barbaresco, druvsorten Nebbiolo och regionen Piemonte. Man ska ha klart för sig att både Barbaresco eller Barolo levde ett liv i skymundan på den tiden – få odlare buteljerade vinet själv och få konsumenter uppskattade de på den tiden rustika och tanninrika vinerna som ofta kunde behöva långt över tio år i vinkällarna för att börja bli njutbara. Med tiden skulle det ändras och just Angelo Gaja var en pionjärerna inom moderniseringen.

Idén bakom egendomen Ca’Marcanda i Bolgheri växte fram efter att Angelo Gaja hade köpt Pieve di Santa Restituta i Montalcino för exakt 30 år sedan. Att ens investera i Toscana var främmande för folket i Piemonte, som knappt ens skulle få för sig att köpa vingårdar i andra byar än hembyn i Piemonte. För Angelo handlade det till stor del om vänskapen med Giacomo Tachis, en av landets mest omtalade vinmakare och oenologer som Angelo hade träffat när de båda studerade oenologi i Asti. När Giacomo Tachis senare blev konsult åt Tenuta San Guido (vinet Sassicaia) förstod Angelo snabbt att de finns en stor potential i kustområdet i Toscana.
”Vid den här tiden fanns det nog inte fler än tio vinegendomar ute i Bolgheri och arealen av vingårdar täckte bara ett par hundra hektar”, berättade Angelos dotter Gaia Gaja vid en provning för ett par år sedan.
”Idag finns det omkring 1 370 hektar vingård här och 56 producenter gör ungefär sex miljoner flaskor vin varje år”, lägger hon till när vi provar vinerna från Ca’Marcanda i mars 2021.
Angelo Gaja hade tidigt sett en stor potential att göra högklassiga viner ute vid kusten och 1996 köpte han en egendom mellan byarna Bolgheri och Castagneto Carducci. Under de följande sex åren lät han anlägga vingårdar med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah och lite Sangiovese och byggde också ett toppmodernt vineri. Mycket har hänt på egendomen sedan de första åren. Dels har vingårdarna vuxit i areal till dagens omkring 120 hektar, dels genom utveckling inom både odling och vinframställning och för de röda vinerna har man ökat arealen med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Druvorna till det här vinet kommer från den centrala delen av slättlandet, men eftersom man också har en liten vingårdslott utanför Bibbona kan man inte ursprungsklassa vinet som DOC Bolgheri, istället blir klassificeringen IGT Toscana. Man har gjort vinet på i stort sett samma sätt sedan den första årgången 2000, då liksom nu med ungefär 55 procent Merlot, 35 procent och bara tio procent Sangiovese. Moderniseringen har gått mot större andel hela druvor för att få ett vin med mer intensitet i frukten. Vinet har lagrats under ett år i neutrala franska ekfat.
Den förhållandevis svala våren och sommaren 2021 har gett ett vin med lite större fräschör och finess än i de varmare årgångarna. Den solmogna mörka bärfrukten har en fint kryddig nyans av medelhavsvegetation (pinje och cypress) ekfatskaraktären är i det närmare helt absorberad i fruktkroppen. Det känns stort, snyggt och lyxigt, men också elegant. Smaken är medelfyllig, också den ganska driven av solmogen mörk bärfrukt men på ett föredömligt sätt lyft av årgångens svalkande syra och fint strukturerad av finpolerade tanniner. Vinet är underbart gott och lättgillat nu och serverat vid 18 grader i typisk bordeauxkupa och gärna efter en kort stunds luftning i karaff blir det än mer elegant. Servera det som andra bordeauxliknande viner till mer eleganta än kraftiga och hellre klassiska än kryddiga rätter med fågel och kött.

Vill du läsa mer om den här högpresterande egendomen och deras viner hittar du en artikel om Ca’Marcanda här på Vinlegender. Skriv in ”Marcanda” i sökrutan så hittar du rätt.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se