Riesling är en av de finaste gröna kvalitetsdruvorna i världen. Med allra största sannolikhet är det Tyskland som är dess verkliga ursprung, det är i alla fall där man har de äldsta spåren av Riesling. Man tror att Riesling odlades utefter Rhenfloden redan på 800-talet, men de första säkra noteringarna om druvsorten daterar sig till 1520 och vissa texter antyder till och med 1435 som första trovärdiga notering om Riesling. Men det finns en mer specifik plats där Riesling verkligen skrev historia – Schloss Johannisberg i Rheingau.
Det här är en gammal egendom som hade vingårdar redan i början av 800-talet och som år 1100 också blev hem för ett benediktinkloster som bidrog till att utveckla vinodlingen och produktionen. Ett par decennier senare antog egendomen namnet Schloss Johannisberg.
I lite mer modern tid blev hela vingården planterad med Riesling år 1720 och det året anges också som den första gången som någon gjorde ett druvrent vin med Riesling. Av den anledningen har Schloss Johannisberg oftast omtalats som den plats där rieslingvinet föddes. Här gjorde man sin första Riesling Spätlese år 1775, den första Riesling Auslese år 1787 och den första Riesling år 1858 och med dessa viner blev man också något av en pionjär.
Tack vare dessa innovativa viner och ryktet för slottets viners höga kvalitet, har druvsorten Riesling också fått det internationella synonymnamnet Johannisberger Riesling som fortfarande syns på etiketter i framför allt USA och Australien.
Idag har Schloss Johannisberg omkring 50 hektar stora vingårdsägor, alla belägna omkring slottet med företrädelsevis sydlig exponering från 114 upp till 181 meters altitud. Här får druvorna god solexponering och värme om dagarna, men också svalka om nätterna som skapar en utmärkt balans mellan mognad och fräschör. Det är precis den fina balansen man känner när man dricker 2021 Riesling Bronzelack Trocken, ett vin med druvor från den egna vingården som till lika delar jäses i ståltankar och 1 200 liter stora tankar av ek från den egna omkring 300 hektar stora ekskogen. Efter alkoholjäsningen har vinet mognat i dessa kärl utan malolaktisk jäsning under sex månader.
Trots att vinet är ungt är det fullt njutbart med en mjukt inställsam fruktsötma med nyanser av persika och citronzest som balanseras fint av en uppfriskande hög men ganska len syra. Det är dock ett torrt vin, men det finns ändå en avrundad upplevd fruktsötma (åtminstone i början av smaken) som gör att den här typen av rieslingvin kan matcha den subtila sötman i exempelvis pilgrimsmusslor, färska havskräftor och sushi. Helt knastertorra viner från Champagne och Chablis är i regel för torra för den typen av mat. Den här smakbalansen är också utmärkt till en del inte alltför smakrika eller söta sydostasiatiska och något kryddheta rätter, där fruktigheten omfamnar hettan och möter upp syran från exempelvis citrongräs och lime. Rent allmänt är det också ett trevligt och väldigt gott vin till mjuka komjölkostar.
Gillar man stilen finns också 2021 Riesling Gelblack Feinherb (nr 73725 för 229 kr) som kommer från samma vingård men har en lite med silkig och nästan yppig frukt och med en ännu mjukare smak. ”Feinherb” är en tysk term som mer eller mindre har ersatt den gamla och mindre vackert klingande halbtrocken som förklarar att vinet har en lite större uttalad sötma än helt torra viner. Men tack vare den fina syran är det här vinet inte märkbart mycket sötare än Riesling Bronzelack Trocken, snarare lite fruktigare och mjukare. Också det här vinet passar bra till skaldjur och sushi, till och med en aning bättre, och det har till och med så fint upplevd sötma att det blir en utmärkt kombination till krabba, som har ett tydligt umamirikt kött.
Söker man ytterligare fruktighet och sötma och vill ha ett tydligt halvtorrt vin, kan man köpa 2021 Riesling Grünlack Spätlese (nr 79540 för 369 kr, halvflaska) som också kommer från samma vingård men har gjorts i en sötare stil. Här ligger alkoholhalten på bara 8.0 procent och restsötman troligen kring 60–70 gram per liter. Det är ett ljuvligt vin, absolut rent och fruktigt med en fint balanserande syra och en liten känsla av mineralitet. Njut det till anklever med söt kompott, goda ostar med söta tillbehör eller möjligen till inte alltför söta desserter.
Samtliga viner från Schloss Johannisberg är så kallade veganviner, viner för vilka man inte har använt sig av animaliska klarningsämnen.
Importör i Sverige är Henkell Freixenet Sweden, www.henkell-freixenet.com