Vecka 23

2021 Sancerre Les Belles Dames

Gitton Père & fils, 199 kr, (nr. 2245), Loire, Frankrike
100% Sauvignon Blanc

Det är alltid roligt (och intressant) att gå tillbaka till viner som för flera decennier sedan stod högt i kurs och hörde till de självklara köpen från ett område, men som sedan med tiden har fallit in i skuggan eller åtminstone blivit omgivna av en stor sjö motsvarande viner. Tyvärr blir det oftast så att när vinet väl har tappat ledarpositionen faller det snart allt längre bak i ordningen, till sist i glömska. I sig betyder det inte alls att vinet ifråga har blivit sämre – vilket är den allra vanligaste ”förklaringen” till att folk helt enkelt överger ett varumärke för ett annat. Är man däremot nyfiken och öppen – och i ärlighetens namn också ärlig i sina bedömningar – är det ofta väldigt roligt och upplyftande att gå tillbaka till gamla kompisar från förr. Det här är precis ett sådant vin, en klassiker som tog plats på Systembolagets hyllor redan 1974 och har hängt sig kvar där sedan dess.
Firman Gitton Père & fils grundades 1945, direkt efter att andra världskriget var till ända. Det här var en tid då landet var i spillror och efterfrågan på finare viner var närmast obefintlig. Marcel Gitton och hans hustru Huguette lät sig inte stoppas av det, men de började försiktigt med att köpa bara en halv hektar vingård. Satsningen gick ändå bra och med tiden hade familjen Gitton köpt mark till dagens 37 hektar stora vingårdsareal. För 34 år sedan köpte de också en vinegendom i området Côtes de Duras mellan Bordeaux och Bergerac. Här i Sancerre har man idag 27 hektar stor vingårdsareal som till 23 hektar är planterad med Sauvignon Blanc och fyra hektar med Pinot Noir. I grannappellationen Pouilly-Fumé har man ytterligare 7.50 hektar och resten av vingårdsytan ligger i området Coteaux de Giennois där man har ett par små vingårdar med Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Vinet Sancerre Les Belles Dames med tillägget Silex på etikettens ena hörn är det mest kända och det kommer från ett par vingårdslotter om totalt fem hektar i området med den typiska flintajorden som ligger i den östra delen av den ungefär 3 000 hektar stora appellationen. Framställningen är försiktig, både jäsningen och den upp emot tio månader långa lagringen har skett i ståltankar (deras lite exklusivare toppselekteringar ser dock äldre ekfat för lite ökad textur).
Så hur är då denna legendar? I glaset hittar man ett skolboksmässigt uttryck av Sauvignon Blanc från Sancerre med ljuvligt somriga toner av nässlor och fläder med en hint av vita vinbär, krusbär och citronskal i en stil som har lite större uttryck av parfym och frukt än av jordarnas komplexitet. Smaken är precis lika parfymerad och somrig, lätt och fruktig med en stor fräschör och helt torr eftersmak. Återigen lite mer av druvkaraktär än terroir – men i slutändan pekar alla parametrar precis just mot Sauvignon Blanc och Sancerre.

Vinet bör serveras svalt, omkring åtta till tio grader för störst friskhet, men helst inte kallare än så eftersom dess blommighet och fruktiga parfym då dövas. Man njuter av det som ett fräscht sällskapsvin eller till somriga rätter som gärna kan bjuda på en hel del klorofyll; grön sparris, gröna bönor och sockerärter som slungats i smör med finklippta färska gröna örter eller nykokt broccoli med samma tillagning – och såklart också till ugnsbakad fisk med samma grönsakstillbehör. Eller till rimmad eller lättrökt fisk med en frodigt grön sallad till. Glöm inte att smaksätta maträtten med en god dos av citrussyra för att lyfta matens syrafräschör till samma nivå som vinets.
Även om man kan spara vinet i fem sex år känns det allra rimligast att dricka det ungt när det är som allra mest spänstigt.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se