Vecka 33

2021 Substance Pinot Noir

Wines of Substance, 229 kr, (nr. 59750), Columbia Valley, Washington State, USA
100% Pinot Noir

För 30 år sedan var det få som såg Washington State som ett vinområde och faktiskt knappt ens visste att man odlade vin här. På den tiden fanns det förvisso ungefär 70 vinfirmor som gjorde vin från omkring 4 500 hektar stora vingårdar. Tio år senare hade arealen vuxit till 9 750 hektar och antalet vinfirmor till 160. Nu på 2000-talet har vintrenden fått ett starkt fäste i Washington State och vid senare större räkningen hade vingårdsarealen vuxit till nästan 24 000 hektar och vinfirmorna till 1 070. Fortfarande idag är Chateau Ste Michelle delstatens allra största vinproducent, utöver sina egna vingårdar köper de druvor från 350 odlare och deras viner står för nästan 70 procent av delstatens totala vinproduktion.
Tittar man på vinet som sådant står det röda vinet idag för nästan 60 procent av delstatens skörd och hälften av det är Cabernet Sauvignon. Merlot och Syrah är de två andra viktiga blå sorterna. Chardonnay är med sina cirka 40 procent av vitvinsproduktionen den allra viktigaste gröna sorten, följd av Riesling (som för 30 år sedan var den största) och Sauvignon Blanc.

Pinot Noir har tidigare inte varit stor i Washington State, generellt sett är delstatens vingårdar för varma för den sorten. I det nya Washington State har det börjat ändras och 2022 skördades 2 860 ton Pinot Noir, det är mer än dubbelt så mycket som 2018 och förvisso blygsamt i förhållande till de 67 015 ton Cabernet Sauvignon och 25 755 ton Merlot som togs in i vinerierna förra hösten.

Wines of Substance är ett vinmärke som skapades av Charles Smith år 2017 sedan han hade sålt fem av sina varumärken till Constellation Brands för 120 miljoner dollar. Charles var långt ifrån färdig med sin vingärning och skred snabbt till verket för att skapa en ny serie högklassiga viner till väldigt attraktiva priser – just det är något av signumet för Charles.
Chardonnay och Cabernet Sauvignon fick snart sällskap av Pinot Noir och framgången var direkt.
Druvorna till det här vinet kommer till ungefär 85 procent från Golden West Vineyard som ligger på 480 meters höjd över utsikt över Columbia River i den sydligaste delen av Ancient Lakes, en av delstatens 20 appellationer, belägen inåt land norr om Wahluke Slopes. Alldeles intill ligger Frenchman Hills, en vingård som Charles Smith köper Chardonnay från till sitt ambitiösa program Sixto. Golden West Vineyard var tidigare en ekologisk grönsaksfarm, men 2017 planterades den om till primärt Pinot Noir och är idag delstatens största vingård med Pinot Noir.
Resten av druvorna kommer från Evergreen Vineyard som är en av de svalaste vingårdarna i Washington State. Den ligger i området kring Columbia Gorge i den sydvästra delen av delstaten där kall luft drar in från havet mot Columbia River. Vingården började planteras 1998 av familjen Milbrandt som till en början planterade Riesling och Chardonnay som de primärt sålde till Chateau Ste Michelle. De bästa rieslingdruvorna gick till det utmärkta vinet Eroica Riesling som gjordes i samarbete med Ernst Loosen från Mosel.
Vid den här tiden arbetade Brennan Leighton som vinmakare på Chateau Ste Michelle och han lärde känna Evergreen Vineyard mycket väl. Brennan lämnade senare sitt uppdrag där för att arbeta tillsammans med Charles Smith.
Sedan 1998 har vingården vuxit från 188 hektar till dagens 485 hektar, vilket gör Evergreen Vineyard till delstatens största vingård.

Vinet görs som sig bör uteslutande med Pinot Noir som i det här fallet avstjälkas till 70 procent, resten av druvklasarna behövs intakta med sina stjälkar. Den tio månader långa lagringen skedde i 228 liter stora franska ekfat som tacksamt bara till fem procent var nya och alkoholhalten i det färdiga vinet klockade in på 13.5 procent – precis som i Bourgogne.
Om man tror att vinerna från Charles Smith är stora, täta, packade med frukt och inramade av kryddig ek bör man tänka om. Här möts man istället av ett ganska ljust och klarrött vin med druvtypiskt saftig rödbärfrukt i solmogen men ändå inte varm lättgillad stil. Man noterar också en diskret kryddighet som snarare kommer från stjälkar och jord än från ek. Smaken är bärfruktig, mjukt texturerad och uppfriskande med sammetslena tanniner. För största finess bör vinet serveras svalt, cirka 16 grader, och gärna i typisk bourgognekupa. Rent spontant känns det inte som ett vin att lagra – det dricks under kommande år till maträtter som gärna kan ha en touch av sötma från exempelvis rotsaker eller någon glaze på kyckling eller kött.

När Wines of Substance ändå är i målsiktet – missa inte deras skolboksmässiga vin och stora fynd 2019 Substance Cabernet Sauvignon (nr 74083 för 199 kr) som är ett av bäst presterande amerikanska cabernetvinerna per krona. Även 2020 Substance Chardonnay (nr 79566 för 199 kr) kan också rekommenderas. I aktuell årgång är vinet inte alls ekfatskryddigt som i tidigare årgångar.

Importör i Sverige är Handpicked, www.handpicked.se