Att Wachau är ett av världens allra bästa områden för Riesling är nog välkänt och ett vin som det här ger trots sitt låga pris en tydlig förståelse för den uppfattningen. Såklart är distriktets stora attraktion de fantastiska vinerna på nivån smaragd, ungefär spätlese trocken enligt den tyska vinlag som introducerades i Österrike med som man sedan 1985 inte följer i Wachau. Men även på nivåerna steinfeder (ståltanksjästa, lätta, pigga och friska viner) och federspiel (ungefär kabinett trocken) hittar man utomordentligt fina viner gjorda med Riesling och Grüner Veltliner. I Wachau finns det idag 1 328 hektar stora vinodlingar på framför allt terrasser på den norra stranden av Donau och 208 vinodlare och producenter buteljerar vin under egna etiketter.
Visst är det här vinet lite lättare än majoriteten av viner i de tre nämnda kategorierna, men ändå imponerande bra. Druvorna kommer från flera vingårdar över hela Wachau, både från flacklandet och från de lägre terrasserna, främst på den norra sidan av Donau men också till mindre del från vingårdar på den södra stranden. Man skulle faktiskt kunna ha buteljerat vinet som en federspiel och då såklart kunnat ta mer betalt för det. Rent tekniskt kvalificerar sig vinet som ett sådant, men man har ändå valt att framför allt lyfta fram regionen och druvan och göra ett billigare vin. Tack för det!
Doften är aromatisk och elegant fruktig med nyanser av gula persikor och citruszest och med en fin blommighet och även om det inte känns lika drivet av terroir som de högre kvaliteterna finns det ändå en försiktig känsla av krossad sten. I den här prisklassen brukar viner inte erbjuda kombinationen av skolboksmässig druvkaraktär och känslan av en plats. Smaken är ganska lätt, men lika fint fruktig och mineralisk som doften lovade, avrundad och stenfruktsliknande charmig men helt torr (restsötman ligger på tre gram). Även i smaken möts man upp av en ursprungstypisk renhet och strukturgivande mineralitet som ger smaken en underbart uppfriskande energi.
Det här är inget vin att spara, det dricks nu och de kommande två tre åren när fruktigheten och blommigheten är som mest livfull. Det här är verkligen ett stort fynd!
Drick vinet svalt, gärna kring tio grader om det serveras som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller omkring tolv grader om maten är något fetare och rikare. Tack vare vinets friska syra kan maträtten gärna ha en syrafrisk smak av vitt vin, citronsaft, lime eller yoghurt och eftersom vinet är torrt ska man vara försiktig med söta ingredienser i rätten.
Som producent är Domäne Wachau inte särskilt gammal, men de vilar på en historia som sträcker tillbaka till år 1137. Det är nämligen då som Weingut der Herrschaften von Dürnstein und Thal Wachau, ”Adelsmännen i Dürnstein och Wachau”, omnämns för första gången. Sedan 1280 kom också de idag flera välkända vingårdar att tillhöra egendomen och under seklernas gång skulle alltmer land läggas. Som markägare skulle egendomen få en enorm makt och under de kommande seklerna blev den stora domänen allt rikare, medan bönderna som fick arrendera marken och betalande tionde och fick slita för brödfödan. Vingårdarna brukades av hundratals arrendatorer fram till 1938 då prins Ernst Rüdiger Starhemberg sålde marken till dem. Eftersom de alla var små jordbrukare och inte hade något eget vineri beslöt de att bilda ett kooperativ – Winzergenossenschaft Wachau. Ur detta föddes det som 1990 skulle komma att kallas Freie Weingärtner Wachau – de fria vinodlarna i Wachau – som på 2000-talet har positionerat sig som ett av världens allra bästa vinkooperativ. Numera heter firman Domäne Wachau.
Det precis lika välgjorda, goda och fyndmässiga syskonvinet Grüner Veltliner Selection finns också på Systembolaget, men i en liten box om 150 cl (nr 56087 för 209 kr).
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se