Vecka 09

2022 Riesling Smaragd Ried Achleiten

Domäne Wachau, 331 kr, (nr. 93323), Wachau, Österrike
100% Riesling

Det finns så gott om viner som kvalificerar sig som Veckans Vin här på Vinlegender att man aldrig skulle behöva välja samma vin men med annan årgång igen. Och så finns det viner som är så fantastiskt bra och köpvärda att man egentligen skulle kunna ha dem som stående rekommendationer, varje vecka. Vinerna från Domäne Wachau i Österrike hör till den senare kategorin och allra helst gäller detta det fullkomligt magnifika rieslingvinet från toppvingården Achleiten.

Ried Achleiten är en av de allra bästa och mest omtalade vingårdarna i Wachau. Den täcker 22.33 hektar och ligger på en påtagligt brant och terrasserad sluttning, som mest hela 77 procent, som reser sig upp från floden Donau vid byn Weissenkirchen. Vingården har ett fint västligt och sydligt solberikat läge (upp mot 2 080 soltimmar per år) med en mager jord av vittrat urberg. Kooperativey Domäne Wachau har 44 vinodlarfamiljer som medlemmar och av dem äger 21 familjen sammanlagt 5.30 hektar med Riesling i den här fina vingården.

Att Wachau är ett av världens allra bästa områden för Riesling är väl känt och ett vin som det här ger tydlig förståelse för den uppfattningen. Den karaktäristiskt blommiga och citruszestfruktiga doften finns här, lika lättsamt elegant (typiskt för druvsorten) som djup och smakrik (typiskt för områdets vingårdslägen och kvalitetsnivån) och en fint stenig och mineralisk känsla finns också i både doften och smaken. Och så den absoluta renheten, som är så underbar. Det är ett medelfylligt och smakrikt vin, men fantastiskt frisk och mineralisk – precis så som man önskar av ett rieslingvin av yppersta kvalitet.

Det här ett underbart vin att dricka precis som det är, svalt vid cirka tio grader snarare än kallare för att ge utrymme för vinets fina frukt att ta plats, nu som ungt eller med upp emot tio års lagring om man vill ha lite mer djup och komplexitet i doft och smak. Men precis som med andra rieslingviner är det extra trevligt att matcha det med mat och då allra helst med maträtter som har motsvarande frisk syra för att skapa full balans. Eftersom det här vinet är helt torrt bör man undvika söta smaker i maten och hellre servera det till exempelvis fiskrätter med klassiska vinsmaksatta såser eller med syrafriska såser med kokosmjölk, lime och citrongräs. Och såklart är det ett prima vin att njuta av till vårens sparris som faktiskt inte särskilt långt borta nu. Köp några flaskor och spara till dess.

Domäne Wachau är samma producent som tidigare hette Freie Weingärtner Wachau. I sig är det inte en särskilt gammal vinproducent, men den vilar på en historia som sträcker tillbaka till år 1137. Det var nämligen då som Weingut der Herrschaften von Dürnstein und Thal Wachau (Adelsmännen i Dürnstein och Wachau) i Dürnstein omnämndes för första gången. Sedan 1280 kom också flera välkända vingårdar att tillhöra egendomen och under seklernas gång skulle alltmer land läggas. Som markägare skulle egendomen få en enorm makt och under de kommande seklerna blev den stora domänen allt rikare, medan bönderna som fick arrendera marken och betalande tionde och fick slita för brödfödan. Vingårdarna brukades av hundratals arrendatorer fram till 1938 då prins Ernst Rüdiger Starhemberg sålde marken till dem. Eftersom de alla var små jordbrukare och inte hade något eget vineri beslöt de att bilda ett kooperativ – Winzergenossenschaft Wachau. Ur detta föddes det som 1990 skulle komma att kallas Freie Weingärtner Wachau – de fria vinodlarna i Wachau. Med en ambitiös och skicklig ledning som fokuserar på minsta detalj i vinodling och vinframställning, därtill toppvingårdar som Kellerberg, Singerriedel och just Achleiten är det här ett av världens allra bästa vinkooperativ.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se