Vecka 19

2022 Tavel

E Guigal, 175 kr, (nr. 92508), Rhône, Frankrike
60% Grenache, 15% Cinsault, 10% Syrah, 10% Clairette och 5% övriga sorter

 

OBS! På grund av stora störningar i leveranser, har detta vin blivit lite försenat – men ha förtröstan, det är ett vin du gärna väntar på. Lägg det på minnet en kort stund, köp det sedan och bli en av oss alla som älskar vinerna från Tavel.

Är det inte dags att vi lägger en superstor och långvarig trend bakom oss, roséviner som är så bleka att vi knappt ser att de är roséviner, och istället ger liv åt en förhoppningsvis ny trend, en med roséviner som har djupare färg och större intensitet och smakrikedom. I så fall är de berömda rosévinerna från Tavel i södra Rhône en fantastiskt startadress för just det.

Att Rhône mest förknippas med rött vin är inte konstigt, hela 76 procent av den totala produktionen i det idag 65 197 hektar stora vindistriktet är rött vin. Det vita vinet står för elva procent och rosévinet för 13 procent. Allt rosévin görs i den södra och varmare delen av distriktet Rhône och den större mängden av det rosévinet buteljeras som Côtes du Rhône, men man gör också en hyggligt stor mängd rosévin i flera appellationer, så kallade crus, men som tillägg till det röda och ibland även lite vitt vin. En appellation är unik eftersom den enbart tillåter rosévin, Tavel.
Det här är ett gammalt vinområde och man har kunnat spåra vinodlingen tillbaka till 500-talet före Kristus. På den tiden var det greker som planterade vingårdarna, i vår tideräkning var det snarare romarna. Först på 1200-talet började området kallas Tavel efter en omskrivning av det dessförinnan använda namnet Villa Tavellis efter den mest kända egendomen. Tack vare påvarnas ankomst på 1300-talet skulle vinet från Tavel få spridning till Italien, men vilken typ av vin det rörde sig om är inte fullt dokumenterat. Troligen rörde det sig om förhållandevis lätta röda viner som kom att bli föregångare till rosévinerna. Huruvida vinet från Tavel blev det första riktiga rosévinet i Frankrike eller om det fanns något annat tidigare kan vi lämna därhän, men vinet från Tavel blev helt klart det första kända rosévinet.

Långt senare skulle den franska kungen Louis XIV bli så förtjust i rosévinet från Tavel att vinet blev känt över hela Frankrike och snabbt vann ett mycket gott anseende. År 1902 etablerades ett syndikat med odlarna i området och 1926 drog de upp riktlinjer för hur gränserna för området Tavel skulle dras, vilka druvsorter som skulle tillåtas och även att bara rosévin skulle tillåtas använda ursprungsnamnet Tavel. Dessa bestämmelser skulle ligga till grund för det som 1936 blev appellationen Tavel.
Idag täcker vinodlingen här 887 hektar, vilket gör Tavel till en medelstor appellation. Den ligger på den västra stranden av floden Rhône, nära den lokala huvudstaden Avignon som var påvarnas säte. Klimat är liksom i resten av södra Rhône präglat av solvärme och närheten till Medelhavet och jordarna utgörs av en blandning av sand, lera och kalksten, på sina håll täckta med typiska rullstenar. Nio druvsorter godkänns för rosévinet och de allra viktigaste av dessa är Grenache, Syrah, Mourvèdre och till mindre del Cinsault och Carignan. Calitor är också godkänd, men knappt ens planterad i appellation. Man tillåter också de gröna druvsorterna Clairette, Bourboulenc och Picpoul som bidrar med elegans och fräschör.

Och det är precis exakt allt det här som veckans vin har, en charmerande solmogen rödfruktig doft och kropp, en silkig textur och lång smak med utsökta toner av vildhallon, röda äpplen och blodcitrus och en fräschör snarare än syra. Det är riktigt gott och skolboksmässigt sitt ursprung. Man njuter av vinet nu, gärna svalt serverat vid cirka tio grader för störst elegans, men intressant nog klarar rosévinerna från Tavel också att lagras i fyra fem år tack vare sitt djup och sin struktur. Antingen dricker man vinet som det är eller serverar till maträtter med sydfransk touche av tomat, vitlök och örtkryddor, fisk eller kött spelar mindre roll, och det är också ett rätt skönt vin att ha till det grillade i sommar.

Firman E Guigal behöver knappast någon presentation, dels är de en av Frankrikes och till och med världens mest hyllade vinproducenter, dels hittar vi ett flertal av deras viner på de allra flesta av landets Systembolagsbutiker. Vill du prova ett annat gott rosévin från dem, köper du deras lite lättare och ljusare 2022 Côtes du Rhône Rosé (nr 50612 för 149 kr), den härligt blommiga och eleganta 2022 Côtes du Rhône Blanc (nr 71947 för 149 kr) eller den mörka, lätt kryddiga och av Syrah dominerade röda 2020 Côte du Rhône (nr 2011 för 149 kr). Alla dessa är definitivt fynd som varmast rekommenderas.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se