Vecka 21

2022 Winkl Sauvignon Blanc

Cantina Terlan, 189 kr, (nr. 2799), Alto Adige, Italien
100% Sauvignon Blanc

Visst går det trender i vin, både stilmässigt och ursprungsmässigt. Att viner i största allmänhet har blivit lite lättare i kropp och alkohol är en sådan trend, att de har mindre uttryck av ekfat är en annan och att de är mer ekologiskt odlade och naturliga är en tredje trend. I år handlar det trendriktiga till viss del om ett vinområde, närmare bestämt Alto Adige som har utsetts till ”Årets Vinort” av den drygt 30 000 medlemmar stora svenska vinföreningen Munskänkarna. Därför tar vi oss upp till norra Italien och området Alto Adige med denna veckas vinval.

Området har också blivit känt som Südtirol. Det är ett 13 600 kvadratkilometer stort område där Alperna och Dolomiterna möts och ger ett underskönt landskap med höga berg och om somrarna grönskande och bördiga dalgångar. Floden Adige flyter stilla genom landskapet och bidrar till utmärkta förutsättningar för vin- och fruktodling samt boskapsuppfödning. Trots det nordliga och framför allt höga läget präglas klimatet faktiskt rätt mycket av Medelhavet och Alto Adige kan sägas vara ett soligt och stundtals varmt distrikt i en annars sval region. Framför allt är dagarna varma med temperaturer som mitt på dagarna kan nå upp mot 26–30 grader. Det är faktiskt varmare än i exempelvis Bourgogne. Men om nätterna faller temperaturen då kall luft pressas ner från de omgivande bergen som reser sig upp emot 2 000 till 3 000 meter. Klimateffekten blir att vinerna får en generös fruktighet med en bevarad syra och fräschör. Ett normalår ligger nederbörden kring 720 millimeter, fullt tillräckligt för vinodlingen.
Cantina Terlan är ett kooperativ med anor, grundat redan 1893 och med det en av regionens mest omtalade och viktiga vinproducenter. Kooperativet ligger i byn Terlan och har 130 medlemmar med sammanlagt 190 hektar stora vingårdsägor. Något större kooperativ rör det sig alltså inte om och produktionen bör därför ses som hantverksmässig. Deras idé bygger mycket på cuvéer med olika druvsorter, i sig inte trendigt eftersom det var så man gjorde vinerna här förr i tiden. Sedan mitten av 1950-talet har man också börjat producera druvrena viner och det har med tiden blivit en naturlig del av tradition, eller trenden om man så vill.

Sauvignon Blanc är mest känd från områden som övre Loire, Bordeaux och Nya Zeeland, men det är och har i långt över ett århundrade varit en viktig druvsort för Alto Adige och för Cantina Terlan. Man har olika kloner av Sauvignon Blanc som alla i det bergiga landskapet, där vingårdarna ligger på sluttningar på 260 till cirka 600 meters höjd, alltid ger små skördeuttag med det en god intensitet i vinerna. Det har visat sig att Sauvignon Blanc är en utmärkt druvsort här, mycket tack vare att den bevarar sina friska syra och fräschör så väl även om somrarna är varma. Kooperativets Sauvignon Blanc odlas i jordar som har ett stort inslag av kiseloxid som bidrar till en fin nerv och struktur i vinet.
Vinet jäses främst i ståltankar, men en viss del av vinet tillverkas i 2 000 liter stora gamla ekliggare för en ökad textur, något som till viss del förstärks av lite bâtonnage under lagringen. Trots att vinet inte har gått igenom malolaktisk jäsning har det en naturligt hög syra. Druvsorten ger sig tydligt tillkänna, det fint gräsiga och blommiga klorofyllet med drag åt vinbärsblad, nyplockade nässlor, grön paprika, fläder och gröna äpplen, men stilen ligger snarare mellan den sydligt österrikiska (Steiermark) tack vare sin soliga intensitet och det mer nyanserade och mineraliska i Loire. Det är nämligen svalare och lättare i stilen är vad nyzeeländsk sauvignon är. Smaken är lätt och mjukt fruktig med nyanser av både gröna äpplen, lime och citrons, tydligt frisk och helt torr och precis som i doften mer europeiskt elegant.
Det här är ett skolboksmässigt vin, lättdrucket och somrigt och det passar allra bäst till lättare grönrätter, vårens sparris (vit eller grön), sallad med räkor, lättare fiskrätter med örtgrön sås med frisk syra i och till en uppsjö av milda getostar.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se