Vecka 18

2023 Chenin Blanc Secrets and Lies

Stellenrust Estate, 149 kr, (nr. 20068), Stellenbosch, Sydafrika
100% Chenin Blanc

Här var det minsann varken hemligheter eller lögner såsom etiketter säger, istället är vinet precis det man hoppas med på Chenin Blanc på etiketten, en sjurungandes druvsortskaraktär och precis den renhet och fräschör som både druvsort och plats ska leverera.
Doften i det purunga vinet är just ungdomlig och spänstigt, absolut kristallklar och ren och med en sprittande citrusfruktighet och fin somrig blommighet. Smaken är precis lika livfull, knappt medelfyllig men något sätt ändå intensiv, också den pur ren och med en påfallande stor fräschör och frisk syra. Har det undgått någon att Chenin Blanc är en syrafrisk druvsort och har just det man upplever i det här vinet, då köper man en flaska och får allt bekräftat. Och priset, närmast fyndmässigt!
Chenin Blanc är en av de tidigaste druvsorterna att planteras i Sydafrika. När de första sticklingarna kom hit år 1655 med Jan van Rieebeck, som var kommendör i Cape mellan 1652 och 1662, gick sorten av någon ännu inte känd anledning under namnet Steen. Enligt noteringar pressades det första vinet med Steen fyra år senare. Steen lär ha varit populär, för den planterades flitigt runt om i kolonin. Först på 1960-talet skulle professor Orffer vid Stellenbosch University identifiera att Steen och Chenin Blanc var samma druvsort och han gjorde det genom att importera sticklingar med Chenin Blanc från Loire och driva upp plantor av dessa för att jämföra med landets Steen.
Vid mitten av 1970-talet hade Chenin Blanc blivit den allra mest planterade druvsorten i Sydafrika och toppnoteringen kom 1989 då den odlades på 30 680 hektar, vilket är avgjort mycket mer än i Loire eller någon annanstans i världen. Med tiden skulle andra druvsorter långsamt vinna mark och Chenin Blanc minskade successivt i areal. Sedan 2005 har minskningen varit mycket mindre och idag odlas Chenin Blanc på 16 182 hektar – och det är fortfarande landets mest planterade druvsort även om det försvinner några hundra hektar varje år. Den totala vingårdsarealen i Sydafrika är idag 87 848 hektar och det vita vinet står för cirka 55 procent av landets vinproduktion. Övriga betydelsefulla gröna druvsorter är Sauvignon Blanc med 10 028 hektar, Colombard med 9 144 hektar (den ingår mest i lite billigare blandningar) och Chardonnay med 6 557 hektar.

Chenin Blanc har allra högst troligt sitt ursprung i Anjou i Loire och idag odlas den på ungefär 9 000 hektar i Loire som helhet, i jämförelse ganska liten areal, och främst i områdena Anjou, Savannières och Coteaux du Layon (där gör man sött vin med den). Den är känd att kunna ge alltifrån helt torra viner till halvtorra och ädelsöta viner och många vinkännare och sommelierer håller druvsorten som en av de finaste gröna i världen.
Det är en tidigt knoppande sort som tyvärr kan drabbas av frost i svalare klimat som Loire, men här i Sydafrika slipper den undan frosten. Däremot är den tunnskalig och känslig för svampsjukdomar och därmed också botrytis, men det senare är positivt eftersom Chenin Blanc kan ge upphov till några av de allra finaste söta vinerna i världen.

Stellenrust Estate ligger Stellenbosch och är med sina omkring 200 hektar stora vingårdar en av de största privatägda producenterna i Sydafrika. Det här vinet görs uteslutande med Chenin Blanc som kommer från vingårdar som planterades 1983 med friväxande stockar (bush vines) i granitjordar. Druvorna skördades för hand, pressades långsamt vid låg temperatur så att musten fick några timmars skalkontakt, därefter jästes musten i äldre 228 liters franska ekfat. Någon ek går dock inte att notera i vinet, just eftersom faten är äldre och därmed neutrala. Lagringen på den fina jästfällningen sträckte sig över nio månader. Att det färdiga vinet har fyra gram restsötma går inte att känna, mycket tack vare att syran är fantastiskt hög – hela 7.6 gram per liter, fullt i klass med bra viner med Riesling.
Det är ett vin att njuta av direkt, inte lagra, och servera svalt vid cirka tio grader (för kallt och syran kommer att ta över smakupplevelsen helt). Maten bör allra helst vara av lite elegantare snitt, inte för smakrik och framför allt inte sötaktigt (söta skaldjur, söt frukt, sötma som smaksättning) eftersom vinets syra då tar sig ännu större uttryck. Istället bör såsen till exempelvis fisken eller sparrisen få en ordentlig smaksättning med färskpressad citron och gör man tillbehör med färska smörslungade grönsaker bör man också smaksätta dem med citronsaft. Syran i vinet ska nämligen matchas av motsvarande syranivå i maten.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se