Vecka 17

2023 Sancerre Rosé Les Belles Vignes

Fournièr Père et fils, 189 kr, (nr. 93760), Loire, Frankrike
100% Pinot Noir

Ibland går jag händelserna i förväg och den här gången gäller det ett riktigt trevligt rosévin som jag hoppas att du lägger på minnet eftersom det faktiskt inte lanseras förrän om några veckor, den 24 maj. Det blir tyvärr så ibland när man inte har möjlighet att publicera artiklar i perfekt synk med lanseringar. Men, desto mer och trevligare att se fram emot – så skriv ner detta någonstans där minnet snabbt plockar fram köprådet!

Trenden de senaste åren har varit mer än övertygande, vi dricker betydligt mer roséviner idag. Personligen tycker jag att det är hög tid för ombyte från den lätta och bleka stilen från Provence i södra Frankrike till roséviner med lite mer färg, större doft och mer smak. Och här har du ett sådant, ett vin som är riktigt trevligt nu på senvåren och än mer till sommarens lite smakrikare grillmåltider.
Pinot Noir är inte den vanligaste rosévinsdruvan, bara en procent av allt vin i Bourgogne är rosé och majoriteten av det kommer från de mindre kända vinområdena kring Chablis i norra Bourgogne. Man hittar såklart rosa mousserande viner med Pinot Noir som huvudruva i både Bourgogne och Champagne, men faktiskt inte i särskilt många andra områden där Pinot Noir odlas och ger fina röda viner.
Tar vi oss till appellationen Sancerre i den övre (inre) delen av den långa floddalen, är det vita vinet det överlägset mest omtalade. Här har druvsorten Sauvignon Blanc hittat ett stabilt fäste och vinet från Sancerre har blivit känt över hela världen för sin finess, friskhet, eleganta druvblommighet och struktur sprungen ur de mineralrika jordarna. Mindre känt är att det i det 2 820 hektar stora vindistriktet också finns ungefär 595 hektar med Pinot Noir som sedan 1959 får ge både rosévin (i regel cirka 45 procent av arealen för Pinot Noir) och rött vin (55 procent) att buteljera som Sancerre.

Det här vinet görs med Pinot Noir från mellan tio och 30 år gamla stockar som växer i flintajordar, som är en naturlig del i pinotvinets mineraliska fräschör. För största finess har druvorna skördats tidigt om morgonen, avstjälkats fullt och sedan krossats lätt med några timmars skalkontakt. Den rosa musten har sedan jästs i ståltankar vid låg temperatur och vinet har sedan mognat i tankarna fram till senvintern och buteljerats lagom till vårens rosévinssug.
Till skillnad från de mäkta populära rosévinerna från Provence, Rhône och södra Frankrike har rosévinerna från Bourgogne och Loire en härlig fräschör med saftigt frisk rödfrukt och god syra. Frukten drar som vanligt för bra pinotviner åt hallon, syrliga röda körsbär och även en nyans av tranbär och smaken är sammetslen mjuk och bjuder initialt på en liten nyans av sötma som snart balanseras av en skön friskhet. Det är rätt gott med den här fina syran i fruktiga roséviner. Man noterar också en svagt gräsig ton i slutet av smaken, ungefär som känslan av grässtrået man trär upp sommarens smultron på.
Drick vinet som det är, gärna vid cirka tio till som mest 14 grader beroende på hur varmt det är ute och hur mycket du vill bli svalkad av vinet. Det passar bra som sällskapsvin, till enklare småplock som ostar och charkuterier, grönsakspajer, lättare sommarmat med fint sötaktiga grönsaker och rotsaker, till den stekta fisken och lättare grillrätter. Lägg gärna till en somrig tomatsås med viss friskhet, det blir toppen.

Producenten Fournier Père & fils har en snart 100 år lång historia här i byn Chaudoux centralt i Sancerre, det är bara två år kvar till det stora kalaset (även om det var först på 1950-talet som man mer tydligt blev en vinproducent). Under sin existens har familjen Fournier inte bara sett hur det lantliga lilla området blev ett välmående vindistrikt, distinkt för druvsorten Sauvignon Blanc och ansett som ett av de bästa i världen för den, de har också sett området få status som appellation 1936. Firmans ungefär 60 hektar stora vingårdar är utspridda i de tre områden som har kommit att ses som underområden tack vare de olika jordarna; lerhaltig kalksten som ger något senare mognande druvor och struktur i vinet, flintajordar (de kallas lokalt för silex) som bidrar med friskhet och mineralisk spänst i vinet samt en i Loire ganska vanlig ljus vattenhållande hård jord som kallas tuffa (den har alltid använts för att byggs slott och hus med).

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se