Vecka 20

2023 Verdejo Sobre Lías

Finca Montepedroso, 149 kr, (nr. 79785), Rueda, Spanien
100% Verdejo

Nog finns det flera likheter mellan druvsorterna Verdejo och Sauvignon Blanc, särskilt om man provar dem blint, men just det här vinet har en liten fetare och gulare fruktighet som kanske gör det aningen mer likt ett vin från Soave. Verdejo är en förhållandevis smal druvsort som i stort sett bara odlas i Castilla y Léon i norra Spanien och där framför allt i distriktet Rueda. Idag finns det nästan 12 000 hektar av den i Spanien och av det hittar man knappt 11 000 hektar i just Rueda.

Doften är fylld av gula äpplen och citronzest med en liten blommighet, egenskaper som också går igen i den medelfylliga smaken, där druvsorten syrafriska personlighet tar vid och lyfter smaken. I eftersmaken noteras en liten bitterhet, det är också en typisk karaktär för just Verdejo. Man måste hålla i minnet att det här ett väldigt billigt vin, men det är ändå rätt typiskt för sin druvsort och sitt ursprung. Och det är ett ovanligt seriöst vin för sin blygsamma prislapp. Det är inget vin att spara särskilt länge, man dricker det svalt (cirka tio grader) nu och det kommande två åren, som det är eller till rätter med fisk av lite fetare slag som öring, röding och lax – eller till en förrätt med skagenröra eller liknande.

När Rueda år 1980 fick sin status som Denominación Origen, Spaniens motsvarighet till Frankrikes appellationer, var det ett ganska traditionellt distrikt. Vin hade odlats här i säkert tvåtusen år, men under den moriska ockupationen av Iberiska halvön bannlystes vinet och först mot slutet av 1000-talet började vin åter planteras. Det kan vara så att det var morerna som planterade den druvsort som senare kom att kallas Verdejo och blev typisk för området, men det finns också teorier som gör gällande att Verdejo fanns här långt innan morerna kom. Vinet började få gott rykte under 1400- och 1500-talen, men den stil på vin som gjordes var förmodligen mycket mer likt det vin man gjorde i Jerez i södra Spanien, lagrats länge i tinajas (amforor av lera) enligt principen rancio som ger vin med mer eller mindre tydlig oxidation. Vid den här tiden planterades också sherrydruvan Palomino Fino här och den finns fortfarande kvar på ett hundratal hektar. I mer modern tid har också Sauvignon Blanc kommit att spela en viss roll här och det vin som buteljeras som Rueda Sauvignon har en stark dominans av Sauvignon Blanc med Verdejo som balans.

Rueda ligger intill de klassiska rödvinsdistrikten Ribera del Duero och Toro på den nordspanska höglandsplatån. Vingårdarna ligger generellt sett 600 till 800 meters höjd. Här är klimatet soligt och torrt med omkring 2 600 soltimmar per år och en årlig nederbörd kring 400 millimeter. Det höga läget gör att vintrarna kan vara stränga och vårfrost drabba vingårdarna en bit in på våren, men frånsett det ser man inte särskilt många odlingsmässiga problem här eller i granndistrikten. Det är egentligen för torrt för fuktrelaterade sjukdomar.
Verdejo trivs utmärkt i den här miljön, där den vinner hög fenolisk mognad utan att alkoholhalterna behöver skjuta i höjden. Särskilt i äldre vingårdar där stockarna har rötter som trängt djupt ner i de mineralrika jordarna som är rika kalcium och magnesium främjas druvans naturligt höga syra. Även om det kan vara varmt på dagarna är nätterna svala och det bidrar också till vinernas fräschör.
Det här vinet kommer från Finca Montepedroso som ägs av den i Rioja baserade firman Bodegas Martínez Bujanda. Här i Rueda har man 25 hektar stora vingårdsägor som ligger på ungefär 750 meters höjd och uteslutande är planterade med Verdejo. Druvorna skördades i början av september och musten jästes i ståltankar, varefter vinet genomgick malolaktisk jäsning och lagring med sin fina jästfällning under fem månader.

Importör i Sverige är Arvid Nordquist Vin- och Sprithandel, www.arvidnordquist.se