Vecka 38

2016 Barbera d’Alba Superiore

Josetta Saffirio, 179 kr, (nr. 71848), Piemonte, Italien
100% Barbera

Barbera är den fjärde mest planterade blå druvsorten i Italien och det är i och kring byarna Asti och Alba i den 45 000 hektar stora vinregionen Piemonte som den har sitt starkaste fäste. Tack vare ett förhållandevis tunt skal får vinet sällan någon markerad tanninstruktur (till skillnad från Nebbiolo) och den mjuka och fint körsbärsfruktiga vinet var tidigare alltid omtalat som enkelt och påfallande syrligt. Men väldigt få italienska druvsorter och vintyper har gått igenom en så häpnadsväckande stil- och kvalitetsutveckling de senaste 20 åren som just Barbera. Idag är vinerna tack vare bättre odlingsteknik djupare fruktiga och mer balanserat syrafriska och strukturen är också något mer seriös (men fortfarande len) än förr om åren.
Det här vinet ligger någonstans mitt emellan den klassiska, lite lättare och ljust rödfruktiga stilen och den moderna, med en syrlig men elegant körsbärsaromatisk doft som direkt ur flaskan är en aning blyg men som växer till sig en aning med luft. Precis som väntat är det ett sirligt och lättdrucket vin med finstilta tanniner, så dem behöver man inte oroa sig över. Det är egentligen inget vin att spara särskilt länge, det dricks utmärkt nu och ett par år framöver, men visst kan det utveckla en del mer mogna nyanser med lite längre lagring än så.
Servera vinet något svalt, gärna kring 16 grader, och gärna i ett glas med bourgognekupa. Maten bör inte vara alltför smakrik, det är ju trots allt ett elegant vin, välj milda till medelkraftiga ostar (vitmögelostar, lagrade hårdostar och milda getosar) och charkuterier, eller pastarätter med tomat eller en inte alltför kryddig köttfärssås eller ragu av vildsvin eller kanin. Det passar också bra till inte allt från lätta till medelkraftiga rätter av kyckling, fläskkött eller kalv. En smaksättning åt det något syrliga hållet till, som en citronfrisk buljongsås eller syrlig rödvinssås, blir ett utmärkt tillbehör och man kan gärna komplettera med något salt, exempelvis oliver eller parmesanost. Det är med andra ord ett rätt användbart vin.

Vinet kommer från den bara fem hektar lilla producenten Josetta Saffirio i Monforte d’Alba, som mest är specialiserad på Barolo. Det här vinet görs uteslutande av Barbera som växer på bitvis branta sluttningar i en jord som består av kalksten, sand och lera. Vinet är jäst i ståltankar med drygt en veckas skalkontakt och därefter lagrat i ekfat under nästan ett år.

Importör i Sverige är Tryffelsvinet, http://www.tryffelsvinet.se/