Vecka 39

2015 Côtes du Rhône

E Guigal, 119 kr, (nr. 2011), Rhône, Frankrike
Cirka 50% Syrah, 40% Grenache och 10% Mourvèdre

Det känns nästan onödigt att göra en presentation av Guigal, kanske också vinet, som sedan många år tillbaka är en storsäljare i Sverige. Att det är så är lätt att förstå, år efter år bjuder det här vinet på en skolboksmässig doft och smak som är väldigt lättgillad, så också i årgång 2015 som nu har funnits tillgänglig i ett par veckor. Det finns flera anledningar till att jag har valt vinet som Veckans Vin, en är faktiskt att jag imponeras av att man kan hålla en så god kvalitet över tiden trots att produktionen är stor, man gör nämligen mellan tre och fyra miljoner flaskor om året av just det här vinet.
Druvorna köps från drygt 800 odlare i södra Rhône, främst från områden alldeles intill Châteauneuf-du-Pape (det gäller särskilt Grenache). Tack vare att det har blivit lite varmare nu på 2000-talet har man kunnat öka andelen Mourvèdre, som numera mognar bättre och jämnare, till en ovanligt hög nivå. Det har också bidragit till det ökade djupet och strukturen i vinet de senaste årgångarna. En annan faktor till vinets kvalitet är att stockarna är gamla, omkring 30–40 år, vilket leder till låga skördeuttag. Slutligen har man firman i sig, ledd av den kvalitetsstrikta Philippe Guigal, som lägger stor vikt vid att göra ett seriöst vin trots volymen och det låga priset.
Det jag gillar är den fina balansen mellan den solmogna och silkiga fruktigheten från Grenache med de mörkare och lite kryddigare tonerna av Mourvèdre. Man skulle kunna tro att andelen Mourvèdre ger vinet en tydligare tanninstruktur, men smaken är faktiskt ljuvligt len.
Servera vinet vid cirka 18 grader, till medelkraftiga rätter av fågel, kött och vilt, antingen med klassiska tillbehör som svamp, rotsaker och gräddsås, eller med sydeuropeiska inslag av vitlök och örtkryddor. En aning kylt, för elegansen skull, passar det också till grillad vit fisk med rostade grönsaker, olivolja och vitlök, exempelvis. Väljer man vegetariskt är det lite smakrikare rätter med rotsaker, rostad kål och svamp som gäller.

Importör i Sverige är VinUnic, http://www.vinunic.se/