Vecka 52

NV Blanc de Blancs Prestige Brut

Diebolt-Vallois, 389 kr, (nr. 7723), Champagne, Frankrike
100% Chardonnay

Vill du ha riktigt god och uppfriskande champagne av superhög kvalitet till ett väldigt rimligt pris? Då är det här precis rätt champagne att satsa på. Jag har skrivit om den förut, men den är så god och värd att rekommenderas att den gärna får bli årets avslutande Veckans Vin. Låt det bli en uppfriskande champagne full av energi och spänst att skåla in det nya året med.
Diebolt-Vallois är en liten, ambitiös och anrik odlarfirma som gör utmärkta champagner. Av deras 11.00 hektar stora vingårdar ligger majoriteten i Cramant, resten hittar man i de närliggande byarna Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger, också de i Côte de Blancs. I det här området har man de mest kritdominerade jordarna i hela Champagne och det är den främsta förklaringen till att man en gång i tiden har valt att plantera Chardonnay här.
Vi lägger till lite nödvändigt nördig snabbfakta om de tre byarna, som alla är klassificerade som grand cru. Cramant har en totalt 350.90 hektar stor vingårdsareal som till 99.9 procent är planterad med Chardonnay. Typiskt för den här byn är en lite krämigare textur i smaken, som är fint uppbackad av en sval fruktighet. Det är häri det förföriska med den här champagnen ligger. Byn Chouilly är större, 522.50 hektar är planterat med vin och 98.7 procent av det är Chardonnay. Slutligen Le Mesnil-sur-Oger som är 433.80 hektar stor och till 99.6 procent är planterad med Chardonnay och champagnerna från den här byn är bland de stramaste och mest mineraliska i hela Champagne. I den här cuvéen används druvor från de två senare byarna, som bidrar med en lite stramare och mer mineralisk struktur som komplement till den yppigare frukten från Cramant.
För att ytterligare öka texturen har man i cuvéen blandat i två äldre årgångar som har lagrats i gamla ekliggare, ett lyckat drag som ger extra charmpoäng. Tacksamt har man hållit ner vinets dosage (tillsats av socker inför slutkorkningen) till under åtta gram per liter, mer behövs inte för att skapa mjukhet i smaken. Det här är verkligen en champagne som alla kan tycka om, särskilt om man serverar den till något gott tilltugg med viss sälta och syra.
Doften är helt enkelt ljuvlig, fint sammansatt med en sval citrus- och gul äppelfruktighet, absolut ren och frisk och med en ursprungstypiskt kritigt mineralstinn finish. Och den lockar direkt till att ta en klunk, eller två.
Drick den som den är, gärna i glas med lite större kupa så att hela den härliga doften blommar ut, och gärna vid cirka tio grader för att inte dölja något av det finstilta. Väljer du att servera den som skålchampagne eller aperitif kan den såklart serveras i klassiska champagneflöjtar, just stilen blanc de blancs är med sin torrhet och friska fruktighet en utmärkt aperitif.
Samtidigt är det en champagne som blir ett fint sällskap till klassiskt inspirerade rätter av vit fisk eller skaldjur med syrafriska smörsås eller klassisk vitvinssås och helst utan sötaktiga, kryddiga eller för smakrika tillbehör. Några års lagring ger utveckling mot mer jordkomplexa aromer och tycker man om den stilen på champagne rekommenderas fem till åtta års vidare vila. Och då väljer man hellre att servera den till stekt fisk eller halstrade pilgrimsmusslor för att möta upp den då mer mogna doften.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se