Vecka 07

NV Blanc de Blancs Prestige Brut

Diebolt-Vallois, 389 kr, (nr. 7723), Champagne, Frankrike
100% Chardonnay

Hur märkligt det än kan låta för en champagneälskare finns det faktiskt personer som inte tycker om champagne, den är enligt dem lite för torr och stram och har för hög syra. Så kan det låta. Men den som känner så borde ändå köpa den här underbara champagnen, för att bli omvänd. Doften är helt enkelt ljuvlig, fint sammansatt med en sval citrus- och gul äppelfruktighet, absolut ren och frisk och med en ursprungstypiskt kritig mineralitet. Och den lockar direkt till att ta en klunk, eller två.
Det här är en blanc de blancs, gjord uteslutande av Chardonnay från byn Cramant i underdistriktet Côte de Blancs, klassificerad som grand cru och därmed av högsta anseende. I det här området har man de mest kritdominerade jordarna i hela Champagne och det är den främsta förklaringen till att man en gång i tiden har valt att plantera Chardonnay här. Av byns totalt 350.90 hektar stora vingårdar täcks nästan allt av Chardonnay, bara 0.40 hektar är planterat med Pinot Meunier. Typiskt för den här byn är också en lite krämigare textur i smaken, som är fint uppbackad av en fin gulaktig fruktighet. Det är häri det förföriska med den här champagnen ligger.

Diebolt-Vallois är en liten, ambitiös och anrik odlarfirma som gör utmärkta champagner. Av deras 11.00 hektar stora vingårdar ligger majoriteten i Cramant, resten hittar man i de närliggande byarna Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger, också de i Côte de Blancs. I den här cuvéen används också druvor från dessa byar, som bidrar med en lite stramare och mer mineralisk struktur som komplement till den yppigare frukten från Cramant. För att ytterligare öka texturen har man i cuvéen blandat i två äldre årgångar som har lagrats i gamla ekliggare, ett lyckat drag som ger extra charmpoäng. Tacksamt har man hållit ner dosage (socker) till under åtta gram per liter, mer behövs inte för att skapa mjukhet i smaken. Det här är verkligen en champagne som alla kan tycka om.

Drick den som den är, gärna i glas med lite större kupa så att härligheten blommar ut, och gärna vid cirka tio grader för att inte dölja något av det finstilta. Man dricker den gärna till aperitif, men det är också en champagne som blir ett fint sällskap till klassiskt inspirerade rätter av vit fisk eller skaldjur med smörsås och vitvinssås och inte alltför smakrika tillbehör. Några års lagring ger utveckling mot mer jordkomplexa aromer och tycker man om den stilen på champagne rekommenderas fem till åtta års vidare vila. Och då väljer man hellre att servera den till stekt fisk eller halstrade pilgrimsmusslor för att möta upp den då mer mogna doften.

Vill man slå på stort kan man såklart satsa på firmans prestigechampagne, Fleur de Passion. Den görs också uteslutande av Chardonnay, men från 40–60 år gamla stockar i sju till åtta vingårdar i Cramant, dessutom uteslutande jäst i äldre ekfat.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se