Vecka 51

NV Brut Premier

Louis Roederer, 469 kr, (nr. 7602), Champagne, Frankrike
40% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier

De senaste åren har det gått väldigt bra för champagnehuset Louis Roederer. I slutet av 2018 kammade de hem fler priser för sina champagner vid den välrenommerade Champagne & Sparkling Wine World Championship i London än något att vinhus i världen. Det är inte bara i lyxsegmentet med årgångschampagnerna Cristal och Cristal Rosé och Louis Roederer Rosé som de kammar hem priser, även instegsnivån NV Brut Premier i magnum har fått den kräsna juryn att kora champagnen till den bästa. Det är lätt att förstå, champagnerna håller en hög och över årgångarna mycket jämn kvalitet.
Den årgångslösa Brut Premier är en cuvée som framställs av cirka 40 procent Pinot Noir, 40 procent Chardonnay och resten Pinot Meunier. Druvorna kommer till hälften från egna vingårdar, i Champagne är det väldigt ovanligt med så stor andel egna druvor i en stor instegscuvée, resten köps från kontrakterade odlare i 50 byar.
”Hur stor andel varje druvsort får beror helt på året, jag söker smakmässigt balans för varje årgångs karaktär och tycker att det är viktigt att årgången i basvinet alltid slår igenom – därför kan vinet variera i karaktär från tappning till tappning”, förklarar Jean-Baptiste Lecaillon som är chefsvinmakare hos Louis Roederer.
Av den anledningen söker han primärt viner som är något mer försiktiga och till och med en hel del viner som är neutrala när han börjar bygga årets blandning. På så sätt, menar han, hittar han den rätta smakprofilen.
Komplexiteten i doften och smaken kommer delvis från urvalet av druvor, delvis från jäsning och lagring. Omkring 15 procent av basvinet är nämligen jäst i foudres av ek, resten i ståltankar. I den tappning vi har nu är det den utmärkta men lite varmare årgången 2016 som är bas i blandningen, därtill har man lagt till omkring 25 procent av mognare reservevin för att öka doft- och smakbredden. Vinet mognar sedan drygt tre år på sin jäst innan dégorgering och vid slutkorkning tillsätter man en dosage på nio gram per liter, en minskning från tidigare tolv gram per liter, något som tydligt har bidragit till en förhöjd fräschör och finess nu på 2010-talet.
Det här är gott, doften har precis det jag söker i en champagne, en lika stor portion av sval elegant fräschör och charmerande fruktighet och den nyansering som kommer från både ekfatsjäsning och längre lagring på jästfällningen. Dricker man champagnen ung är det framför allt finessen man får, låter man champagnen ligga till sig något eller några år är det balansen mellan fräschör och komplexitet som uppnås. Och torr är den också, föredömligt torr utan att bli krävande stram.
Drick den här champagnen som den är, tack vare balansen är den supergod att dricka utan något att äta till. Men tack vare smakdjupet är det också en champagne som trivs utmärkt i sällskap med mer eleganta fisk- och skaldjursrätter som allra helst ska ha en smakbalans av feta texturer, fin sälta och god syrafriskhet för att på ett perfekt sätt matcha vinets smakbalans.

Ett smart tips är att köpa på sig några halvflaskor (nr 7602 för 249 kr), det är ett utmärkt format för champagne. Varför? Jo, det är mycket lättare att bestämma sig för att korka upp en halvflaska när andan faller på, och det gör den oftare när du har halvflaskor, för att skapa lite mer kalas i vardagen. En annan fördel är att halvflaskorna mognar lite fortare och därmed får man möjlighet att njuta av mogen komplexitet tidigare än om man köper helflaskor och stoppar undan. Jag själv har alltid halvflaskor med god champagne i kylen – det borde du också ha.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se