Vecka 20

NV Brut Réserve

Charles Heidsieck, 459 kr, (nr. 77522), Champagne, Frankrike
40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier

Jag kan inte låta bli, för även om jag har satt en ungefärlig prisgräns på 300 kronor flaskan för veckans vin måste det emellanåt bli en god champagne på den här posten. Och god är den, denna årgångslösa instegstappning från den underbara firman Charles Heidsieck – det här är faktiskt en av mina personliga favoriter bland ”standardchampagnerna”.

Det här champagnehuset har haft en fantastisk men brokig resa sedan det grundades 1851 av de då bara 29 år gamla Charles Heidsieck. Han hade stora visioner och var så ambitiös att han tio år senare reste till Amerika för att marknadsföra sin champagne. Affärerna fick bra, men själv hamnade han i fängelse när han reste runt i södern och sålde sin champagne, anklagad för att vara spion. Det var i Amerika han skulle få smeknamnet Champagne Charlie, ett namn som senare skulle användas för den prestigebuteljering som firman gjorde årgångarna 1979, 1981, 1982, 1983 och 1985.
Familjen Heidsieck nådde på sin tid en produktion på omkring 4.5 miljoner flaskor om året, vilket förvisso låter mycket men i själva verket placerade dem i mellanklass i Champagne. Därefter såldes firman 1955, sedan såldes den igen 1985, nu senast igen år 2011. Och även om man faktiskt alltid har gjort bra champagner verkar det som att kvaliteten med den senaste försäljningen har skjutit i höjden. Dessutom har man ökat produktion från måttliga 250 000 flaskor om året till omkring en miljon. Det gör Charles Heidsieck till ett av de minsta champagnehusen och omkring 85 procent av druvorna köps från kontrakterade odlare.

Den här champagnen har sin bas i den utmärkta årgången 2012, men så mycket som omkring 40 procent av cuvéen utgörs av upp mot tio år gamla reservviner plus en ytterst liten andel som är upp mot 20 år gamla. De äldre reservvinerna, som har förvarats i ståltankar, förklarar den komplexitet och det djup jag alltid hittar i den här champagnen. En annan faktor som bidrar till djupet och nyansrikedomen är den långa lagringen, närmare sex år på jästen innan dégorgering, en otroligt ambitiös idé. När man benar ur en champagne på det här viset och lägger till att de omkring 150 olika basvinerna i cuvéen kommer från omkring 60 olika vingårdslägen, förstår man komplexiteten i hantverket. Och den makalöst höga ambitionen!

Det har en superfin, lätt brödig och friskt äppelfruktig doft och en spänstig smak med frisk syra, helt torr trots den fina frukten, och för att vara firmans instegschampagne är den imponerande. Jag gillar verkligen kombinationen av fruktigheten, den friska syran, den livliga mineraliteten och det djup och finess som reservvinerna och den långa lagringen tillför. Liksom firmans andra champagner, har man här en dosage på cirka 10 gram per liter, men den sötman än knappt ens förnimbar, dessutom menar man att deras champagner också kräver den nivån på dosage för att nå rätt smakbalans.
Det är en champagne att njuta av som aperitif, då gärna serverad vid cirka 10 grader, eller till lätta eller medelfylliga rätter av kokt eller stekt fisk alternativt lättare ljusa kötträtter och då hellre något högre tempererad, cirka tolv grader eller så. Ett gott råd är att spara några flaskor i ett par till fem år, då växer doftrikedom och komplexitet än mer.
Finns också i en annan årgångsblandning i magnum för 1 199 kronor.

Importör i Sverige är Provinum , www.provinum.se