Vecka 43

NV Cairanne Arcane La Tempérence

Xavier Vins, 209 kr, (nr. 57106), Rhône, Frankrike
90% Grenache och 10% Syrah

Det är nu drygt 20 år sedan som vinmakarkonsulten Xavier Vignon började tillverka vin i sitt garage, men på den tiden gjorde han det med druvor han fick som ersättning för ett par uppdrag till några av sina otaliga vingårdskunder i södra Rhône. Mot sin vetskap skickade hans vänner några av vinerna till den viktiga vinguiden Guide Hachette och vinerna överöstes med beröm. Det ledde till att han 2002 grundade firman Xavier Vins med intentionen att producera viner i större skala – och det blev minst sagt framgångsrikt.
Fortfarande idag äger Xavier Vignon inga vingårdar, men det är egentligen ointressant eftersom han har fantastiska kontakter med ett par hundra vingårdsägare som han har samarbeten med. Dessa samarbeten gör att han varje år kan köpa druvor av högsta kvalitet, inte bara i Châteauneuf-du-Pape som är hans viktigaste fäste, utan också i grannappellationerna Gigondas, Rasteau, Cairanne, Beaumes-de-Venise och även ett stort antal vingårdar i södra Rhône med statusen Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.

För ett par år sedan lanserade Xavier en ny serie av viner som han kallar Arcane, viner som oftast bara kommer att göras en enda årgång vardera men såklart med tiden kommer i nya och andra versioner. Det är dessutom viner som görs i väldigt liten volym, ett par tusen flaskor vardera som mest.
”Jag hade länge funderat på vad jag skulle göra med viner jag tycker sticker ut och är speciella och det var först när jag hittade en gammal tarotkortlek från 1880-talet som jag fick idén att lansera dessa viner med en koppling till några av korten i kortleken”, förklarar Xavier.

Cairanne är en av 14 byar i södra Rhône som har status som cru, egen appellation med rätt att sälja vinet under byns namn. Den statusen fick man så nyligen som 2016 (för viner från årgång 2015 och framåt), efter att man 1967 hade fått rätt att sälja vinet som Côtes du Rhône Cairanne och innan det Côtes du Rhône sedan 1957. Idag har byn en 872 hektar stor vingårdsareal, av vilket cirka 95 procent ger rött vin och resten en liten mängd rosé och än mindre vitt, den senare typen med Clairette Blanche som den viktigaste druvsorten. Det röda vinet ska enligt reglerna göras med minst 50 procent Grenache, men vanligen är denna klassiska druvsort betydligt mer dominant än så. Syrah och Mourvèdre får ingå med 20 procent, därtill kan övriga 15 blå och även gröna druvsorter om så finns i vingårdarna.
Klimatet är precis som i resten av södra Rhônedalen präglat av söderns sol och den varma luft som drar in från Medelhavet, men i de lägre vingårdarna också den svalkande mistral som med hög hastighet sveper i riktningen norr till söder. Jordarna består till stor del av grus, lera och märgel i de lägre belägna vingårdarna, men på sluttningarna upp mot bergsryggen Dentelles de Montmirail kommer jordarna domineras av mager kalksten och sandsten.

Det här vinet har gjorts med cirka 90 procent Grenache från gamla stockar och tio procent Syrah som skördades i vingårdar i den södra delen av Cairanne. Xavier Vignon är en vinmakare som aldrig nöjer sig med hur viner har gjorts historiskt, och därför har han i sann experimentell anda både jäst och lagrat vinet i så kallade wine globes, glastankar med en rymd om cirka 200 liter. Det ger en neutral vinmakning utan influens av syre – därför får vinet enbart sin karaktär från druvsorten och deras terroir.
En annan intressant detalj med detta vin, som gör det unikt eftersom det är så ovanligt för viner i högre kvalitet, är att det är en cuvée av fyra årgångar, ungefär lika delar av 2018, 2017, 2016 och 2015. Detta kan man ju såklart fundera kring, någon sådan tradition finns egentligen inte i den kvalitetsmässiga vinvärlden – annat än i Champagne där den dock är vedertagen och allra mest vanlig totalt sett. Nackdelen är såklart att man förlorar lite av årgångens unika personlighet, samtidigt jämnar man ut värme och kyla, druvornas olika optimala förutsättningar, nivån av syra och fruktsötma, alkoholhalt och tanninstruktur. Syftet är såklart att göra det allra bästa vin man kan, på precis samma sätt som en vinmakare i alla givna årgångar lägger samma fokus i att blanda olika druvsorter, olika vingårdslägen och olika typer av jäsnings- och lagringskärl.

I glaset möts man av ett absolut skolboksmässigt exempel på Grenache med en underbart ren och rödaromatisk frukt som känns parfymerad och inbjudande snarare än fyllig och tung. Dessutom är den mer blommig än så typiskt kryddig som Grenache ofta (och även gärna) kan vara. Förmodligen är renheten till stor del sprungen ur eller snarare bevarad av jäsningen och lagringen i glaskärlen. Av det lilla inslaget av Syrah känner man inte särskilt mycket, men nog finns det en viss struktur med fina tanniner i mot slutet av den medellånga och rent fruktiga eftersmaken som kommer från Syrah. Kanhända är det också blandningen av fyra årgångar som har bidragit till den nästan sammetslena smaken och eftersmaken och den utsökta balansen, här finns varken den varma årgångens eller den stramare årgångens personlighet, istället en utmärkt balans av de båda. De 15.0 procent alkohol som etiketten avslöjar känns minst sagt väl integrerade. Snyggt!
Servera vinet något svalt, helst under 18 grader för att lyfta fram finessen och rödfrukten, och gärna i en bourgognekupa av precis samma anledning. Maten kan vara smakrik men inte för kraftig eller kryddig så att den döljer vinets mer eleganta sidor. Fågel och kött av något slag känns rimligt, men även rätter med rotsaker och svamp blir utmärkta följeslagare tack vare vinets mjuka fruktsötma och dess smakrikedom.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se