Vecka 47

NV Cartizze Prosecco di Valdobbiadene Superiore

Bisol Desiderio e figlio, 279 kr, (nr. 79797), Veneto, Italien
100% Glera

De senaste åren har vi formligen översköljts av den italienska mousserande vintypen prosecco. På sitt sätt är det lätt att förstå, prosecco är billigt, prosecco är publikt, mjukt och på gränsen till sötaktigt med inslag citrus, päronkarameller och tuttifrutti, på så sätt helt okomplicerat. Men helt ärligt, inte särskilt nyanserat.
Men det finns faktiskt undantag – de viner som kommer från Valdobbiadene som rankas som det finaste området för prosecco i ursprungsregionen Veneto. Det är också Prosecco Valdobbiadene som har belönats med den högsta statusen DOCG, medan Prosecco (som får göras i nio provinser) har fått nöja sig med den enklare DOC. För vanlig prosecco finns det omkring 20 000 hektar vingård, medan prosecco från sluttningarna mellan Conegliano och Valdobbiadene bara täcker 5 586 hektar. I den senare appellationen hittar man det svalare bara 107 hektar lilla läget Cartizze som med sina branta och terrasserade vingårdar är en fantastisk vacker syn. Det här är utan jämförelse det finaste ursprunget för prosecco och har man inte provat vinerna härifrån förut är det hög tid att göra det.
Druvan är densamma som i all annan prosecco, Glera, eller Prosecco som den egentligen ursprungligen heter. Namnet ändrades dock 2009 för att särskilja druvan från ursprunget när Prosecco Valdobbiadene upphöjdes till DOCG, inte minst själva byn Prosecco i närheten av Trieste. Det är en druvsort som mognar sent på höstarna, men tack vare att man allra mest gör mousserande vin av den behöver druvorna inte nå full mognad och en potentiell alkoholhalt på omkring 13 procent. Därför är druvsorten utmärkt för just mousserande vin.

Stilen i det här vinet känns inte riktigt igen från annan prosecco, visst finns där en mjuk citrusblommighet och försiktig päronfruktighet, men doften och smaken är avgjort med elegant och till och med något mineralisk. Dessutom finns det en uppfriskande syra på 5.6 gram per liter som bidrar till fräschören. Med en del fantasi kan man nog känna att det finns en dosage på hela 25 gram per liter (i alla fall enligt uppgift från producenten), men friskheten driver smaken och eftersmaken är verkligen inte sötare än den i annan prosecco. Tvärtom är det här en mer elegant och nyanserad prosecco än vad så gott som alla 137 andra märken av prosecco som säljs på Systembolaget idag.
Prosecco dricks precis som alla andra mousserande viner, väl kylda som de är till vardags och till fest, före maten till små tilltugg som inte ska vara sötaktigt smakande eftersom vinet inte är det, men visst klarar det här vinet av tilltugg av umamirika räkor och en toast med skaldjurskött i en krämig majonnäs, såklart också till smått och gott av salta charkuterier. Man kan också dricka prosecco till fiskrätter och även till mildare ostar.

Firman grundades 1875 och med undantag av ett kort uppehåll under första världskriget har man gjort vin kontinuerligt sedan dess. Firman är fortfarande familjeägd, man har 65 hektar vingård av vilka 50 hektar ligger i områden klassificerade som DOC och DOCG, bland annat har man tre hektar vingård i Cartizze och ytterligare fina ägor i ett par andra vingårdslägen. Man har ett mycket gott rykte och är en av få producenter i regionen som också till viss del gör vin enligt den klassiska metoden med jäsning i flaska, Talento Metodo Classico av Chardonnay och Pinot Noir.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se