Vecka 41

NV Châteauneuf-du-Pape La Fiole

Père Anselme / Brotte, 329 kr, (nr. 55178), Rhône, Frankrike
främst Grenache samt Syrah och Mourvèdre, med flera

Det här är ett speciellt vin från Châteauneuf-du-Pape och man kan ju börja med själva utseendet på flaskan. På sitt sätt ser flaskan ut som ett nästan arkeologiskt fynd i en vinkällare från sjörövartiden. Den frostade och sneda flaskan sticker såklart ut på hyllan och den kan säkert signalera att man borde ha satsat mer på vinet än designen. Och när man börjar leta efter årgången på vinet blir man nog också lite fundersam – någon sådan finns nämligen inte. La Fiole är nämligen något så ovanligt (bland lite exklusivare stilla viner) som en årgångslös cuvée där intentionen har varit att skapa en över åren homogen cuvée där årgångsskillnader jämnas ut och där man har sökt skapa komplexitet genom blandning av olika mognadsgrader.
Idag görs ett par sådana viner här, bland annat av Xavier Vignon, men när Charles Brotte lanserade den här cuvéen 1952 var det på sitt sätt som att ta ett steg tillbaka i tiden. Förr, och framför allt före vinlusen (på 1800-talet) och fram till och med andra världskriget, såldes det mesta av vinet i södra Rhône av négociants, handelshus som köpte färdigjästa viner från många vinodlare och lagrade dem för att saluföra under egna varumärken. De hade för vana att blanda viner på det här sättet. Det var först därefter som vinodlare började buteljera sina egna viner och då upphörde idén med att blanda årgångar för att istället bli mer specifik – således buteljera varje årgång för sig.

La Fiole görs med ett urval av druvor, huvudsakligen Grenache med inslag av framför allt Syrah och Mourvèdre, från sammanlagt 120 hektar vingårdar. De olika druvsorterna vinifieras var för sig, alla avstjälkade och i ståltankar vid ungefär 30 grader och omkring två veckors maceration. Vinerna dras sedan över till cementtankar för och slutjäsning av det allra sista druvsockret och malolaktisk jäsning under en period som kan sträcka sig över en eller två månader. Därefter sker blandning och vinet lagras sedan i upp emot 80–100 år gamla foudres under minst ett år. Där upphör det vanliga – inför buteljering kommer olika årgångar (vanligen tre eller fyra) att blandas till det slutliga vinet. I regel rör det sig om cirka 40 procent av den yngsta årgången och resten upp till fem år gamla viner.
Det finns många stilar på vinerna i Châteauneuf-du-Pape, inte undra på med tanke på att området är 3 128 hektar stort, att det finns 18 godkända druvsorter att använda (även om Grenache Noir är den totalt dominerande), att man kan vinifiera alla druvor eller vissa delar av blandningen med hela druvklasar, att man kan använda ekfat i olika storlekar och åldrar eller cementtankar och att man kan ha ganska olika ambitioner med sitt vin. Det här vinet är ganska klassiskt i sin fint fruktiga och elegant kryddiga och jordiga doft och det är helt befriat från ekfatssötma eller stjälkkryddighet och till smaken medelfyllig men ganska rikt fruktigt snarare än modernt tätt och kraftigt. Tanninerna är finpolerade, syran måttlig (som väntat) och eftersmaken medellång med en viss alkoholvärme mot slutet. Det är helt klart godare än vad flaskan vågar lova.

Familjen Brotte har en lång historia som vinodlare i södra Rhônedalen, men det var först på 1880-talet som Laurent och Christine Brotte planterad sina första vingårdslotter. De skulle senare bli en del av deras två egendomar Domaine Barville och Domaine Grosset. Först 1931 skulle handelshuset Maison Brotte grundas av Charles Brotte som hade som ambition att producera viner i framför allt Châteauneuf-du-Pape. Vid den här tiden var det svårt att leva på vinproduktion, men Charles lyckades och blev något av en pionjär med att buteljera viner. Hans son Jean-Pierre skulle fyra decennier senare börja exportera viner och blev också han pionjär inom just det området. På den här tiden hade vinerna från Rhônedalen inte något särskilt gott rykte. Idag är det annorlunda och numera exporteras vinerna från Brotte till nästan 100 länder.

La Fiole är ett eget varumärke hos Maison Brotte och serien innefattar viner i appellationerna Côtes du Rhone och Châteauneuf-du-Pape, både vitt vin, rosé vin, det här vinet och ett årgångsvin från Châteauneuf-du-Pape.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se