En halvflaska med god champagne är något som alla borde ha på kylning för jämnan – på så sätt kan man snabbt och enkelt uppgradera vilken dag som med ett glas god champagne. Har man tålamod och låter halvflaskan ligga till sig i fyra fem år, får man dessutom ganska snabbt smak av lite mer mogen och komplex champagne, också det en vinst. Av den anledningen är Veckans Vin en supergod champagne i halvflaska.
Louis Roederer behöver egentligen ingen närmare presentation, det är ett av de mest uppskattade och hyllade champagnehusen i modern tid. Genom kloka beslut allt sedan vinlusen ödelade vingårdarna i Europa och många vingårdsägare paniksålde sina ägor, kunde Louis Roederer bygga upp en imponerande vingårdsareal som idag räcker till samtliga årgångsviner man gör, plus lite till. Dessutom är hela den arealen numera ekologiskt certifierad.
Det är lätt att hålla firmans prestigechampagne Cristal och de än mer exklusiva rosa versionen som de finaste vinerna man gör. Själv håller jag deras årgångsbetecknade blanc de blancs och rosévinet som de kanske mest komplexa viner man gör och till priset dessutom mycket mer köpvärda.
I Collection 245 byggdes vinet med 41 procent Chardonnay, 33 procent Pinot Noir och 26 procent Pinot Meunier, en cuvée som varierar med några procent uppåt och nedåt för varje sort mellan tappningarna. Druvorna kommer till ungefär lika delar från vingårdarna La Rivière, La Montagne och La Côte. I den här versionen har 55 procent skördats den soliga årgången 2020, vilken är den 245:e årgången i firmans historia och därför namnet på den här cuvéen (serien Collection handlar just om årgångsordningen från dag ett). För att bevara så mycket fräschör och elegant syra som möjligt har man låtit bara 22 procent av vinet gå igenom malolaktisk jäsning. I tillägg till basårgången har man adderat tio procent av reserveviner från 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019 om har lagrats i stora ekfat, samt hela 34 procent från firmans perpetual (en solera) som innehåller samma årgångar. Även i den här blandningen har man låtit blockera den malolaktiska jäsningen för delar av framför allt de varmaste årgångarna, såsom 2015, 2018 och 2019. Efter blandning och den andra jäsningen har vinet mognat på sin jästfällning i tre år innan dégorgering och rundats av med 8.0 gram dosage per liter, men så har vinet en syra på en bit över sju gram per liter.
Doften är medelstor och både ungdomligt friskt och spänstig med pigg äppelfruktighet och med en nötig och brödig komplexitet som är sprungen ur de äldre och mer lagrade komponenterna i blandningen. På så sätt är det här en utmärkt champagne att njuta av i bourgognekupa eller annat glas med stor kupa och då gärna till smörstekt fisk, pilgrimsmusslor eller lagrade hårdostar med lätt rostad brioche – det blir bländande fina kombinationer.
Smaken bygger vidare på en fina balansen, den är absolut torr och nästan stram, läckert mineralisk och begynnande mogen med livfull kolsyra och uppfriskande fruktsyra. Det är en champagne att njuta av vid cirka tio grader snarare än för kall.
Sett till djup, karaktär och komplexitet är den här champagnen ett par nummer större och ”mer seriös” än firmans vanliga men också goda Brut Premier och det är också en champagne som känns ha större lagringspotential. Därför kan det vara intressant att köpa några flaskor och njuta av dem successivt under de kommande åren. Det finns också kvar av tidigare versioner, Collection 243 (nr 77498, magnum för 1 289 kr och nr 87511, dubbelmagnum för 2 699 kr) och Collection 244 (nr 7602 för 569 kr).
Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se