Vecka 08

NV Crémant de Bourgogne Brut

Maison André Delorme, 149 kr, (nr. 74738), Bourgogne, Frankrike
30% Gamay, 25% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 20% Aligoté

Under 2000-talet har andelen mousserande vin i Bourgogne gått från sex till elva procent, och intresset ökar fortfarande för det klassiskt framställda och eleganta vinet. Här i Bourgogne kallas vinet sedan 1975 för Crémant de Bourgogne och det måste enligt reglerna framställas enligt samma klassiska metod som i Champagne, således med den andra jäsningen i flaskan. Reglerna säger vidare att vinet måste mogna på sin jästfällning i minst nio månader innan dégorgering. I de flesta fall lagras vinet inte särskilt mycket mer än så, men visst finns det exempel på crémants som har mognat i både två och tre år på jästfällningen och därmed utvecklat en finare mousse och en lite större komplexitet. Numera finns det till och med två speciella kvalitetsklasser för de längre lagrade sorterna, Eminent Crémant de Bourgogne för den minst tvååriga varianten och Grand Eminent Crémant de Bourgogne för de sorter som har fått mogna minst 36 månader innan dégorgering.

Det här vinet från André Delorme har jästs i ståltankar innan assemblage (blandning av de olika druvsorterna och de olika vingårdslägena) och buteljering för en andra jäsning i flaskorna och sedan lagring under 18 månader. Det är således en för det försiktiga prisläget en ganska ambitiös crémant.
Maison André Delorme grundades som handelshus mitt i andra världskriget för precis 70 år sedan, efter att André hade skadats i kriget och tvingats återvända hem. Då precis som idag har man byn Rully i Côte Chalonnaise som bas och det var därför helt naturligt att man började buteljera och saluföra viner från byarna Rully, Mercurey, Givry och Montagny, men också den lilla byn Bouzeron. Man var också tidiga med att göra mousserande vin, som under de första decennierna såldes som Bourgogne Mousseux innan det mousserande vinet fick egen appellationsstatus. Vinerna vann snabbt ett gott rykte och man var tidig med att exportera dem till flera marknader runt om i världen. Familjen Delorme drev firman fram till 2005 då Eric Piffaut och hans son, som driver en annan familjedomän i Rully, köpte den. I samband med det renoverades källarna och man anställde också ett nytt vinmakarteam.

Man har idag att brett spann av vita och röda viner från Côte Chalonnaise, samt sju olika crémants som alla hämtar majoriteten av druvorna från Côte Chalonnaise. Den här regionen kom tidigt att bli ett slags centrum för mousserande vin och därför går en rätt betydande del av regionens 4 430 hektar till den vintypen.
Doften är medelstor och om inte påtagligt brödigare än majoriteten av all cava så åtminstone en liten bit åt det hållet. Tack vare den stora andelen blå druvsorter finns det en svagt rödäppelfruktig ton som gör att man upplever doften och smaken lite rikare och även längre än vad man förväntar sig av så här pass billig crémant. Som väntat är det lättdrucket, mjukt texturerat och fint men inte stramt syrafriskt.
Det är en crémant att dricka nu men inte lagra vidare (jodå, ett till två år orkar den nog med) och den är lika god och lättsam att dricka som den är som till mat. Servera den vid cirka åtta till tio grader för störst fräschör, till fiskrätter med klassisk vitvins- eller musselsås, till vitvinskokta musslor, en god Toast Skagen och till ostar utan söta tillbehör.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se