Vecka 26

NV Flamingo Rosé Brut

Monte Rossa , 219 kr, (nr. 7615), Franciacorta, Lombardiet, Italien
60% Chardonnay och 40% Pinot Noir

Det är drygt 50 år sedan Franciacorta i regionen Lombardiet blev ett vindistrikt, man kan därför med all rätt säga att det är ett ungt distrikt. Av Italiens alla appellationer sticker det 40 kilometer långa och 20 kilometer breda och inte ens 3 000 hektar stora Franciacorta ut, man gör nämligen bara mousserande vin här. Mycket mousserande vin – de 115 producenterna här gör sammanlagt 17.8 miljoner flaskor förra året. Det gör Franciacorta till det största mousserande vinet i Italien, undantaget det söta vinet från Asti (cirka 50.4 miljoner flaskor). Franciacorta är dessutom klassificerat som DOCG, den högsta ursprungskategorin i den italienska vinlagstiftningen, men det nämner man inte ens på etiketterna. Odlarna här tycker nämligen med all rätt att Franciacorta är ett så bra vinområde att man inte behöva draghjälp av någon kvalitetsbeteckning för att marknadsföra vinet.
Monte Rossa är en av de bättre av producenterna, en 70 hektar stor firma med ett dussin vingårdar runt om i Franciacorta. Deras NV Flamingo Rosé Brut är en av favoriterna, en cuvée av omkring 60 procent Chardonnay och resten Pinot Noir som till liten del har vinifierats till ett rött vin för den vackra rosa färgen, och för att lyfta fram en lite större känsla av röd fruktighet i doft och smak. Merparten av vinet har jästs i ståltankar, men en liten mängd är ekfatsjäst och ytterligare en fraktion i blandningen är så kallade reserveviner, ett par år äldre viner som tillsätts för att ge vinet komplexitet. Efter blandning framställs vinet precis som i Champagne, med den andra jäsningen i flaska och med 24 månaders lagring innan dégorgering. Inför slutkorning har man lagt till en dosage på sju gram per liter. Det här är läckert och gott, mjukt fruktigt och friskt med charmerande nyanser av både röda äpplen, hallon, rosor och blodgrapefrukt, friskt och somrigt på allra bästa sätt. Även om doften är förförisk och nästan söt i känslan, är smaken helt torr och frisk och det härliga ligger kvar i en hyggligt lång eftersmak.

Hur dricker man då det här läckra vinet? Egentligen precis som vilket rosévin som helst, eller vilket mousserande vin som helst – det vill säga när det är soligt och härligt eller när det är kalas, eller både och. Njut av det som aperitif till små smördegsknyten med getost, till tempurafriterade grönsaker, till krustader med vispad smetana och löjrom, till sparris med smörsås och forellrom, eller till somriga rätter av fisk och grönsaker som har inslag av tomat, olivolja och citron. Och såklart också när osttallriken kommer fram.
Servera det vid cirka tio grader, kallare än så kommer vinets charmiga dofter och smaken att knyta sig, och det är ju verkligen synd när man har köpt sommarens allra mest förföriska mousserande vin.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se