Vecka 12

NV Jeio Prosecco Superiore Brut

Bisol Desiderio e figlio, 129 kr, (nr. 72985), Veneto, Italien
100% Glera

De senaste åren har vi formligen översköljts av den italienska mousserande vintypen prosecco. På sitt sätt är det lätt att förstå, prosecco är billigt, prosecco är publikt, mjukt och på gränsen till sötaktigt med inslag citrus, päronkarameller och tuttifrutti, på så sätt helt okomplicerat. Men helt ärligt, inte särskilt nyanserat.
Men det finns faktiskt undantag – de viner som kommer från Valdobbiadene som rankas som det finaste området för prosecco i ursprungsregionen Veneto. Det är också Prosecco Valdobbiadene som har belönats med den högsta statusen DOCG, medan Prosecco (som får göras i nio provinser) har fått nöja sig med den enklare DOC. För vanlig prosecco finns det omkring 20 000 hektar vingård, medan proseccon från sluttningarna mellan Conegliano och Valdobbiadene bara täcker 5 586 hektar. I den senare appellationen hittar man det svalare bara 106 hektar lilla läget Cartizze, som är det allra finaste ursprunget för prosecco.

Druvan är densamma som i all annan prosecco, Glera, eller Prosecco som den egentligen heter. Namnet ändrades dock 2009 för att särskilja druvan från ursprunget när Prosecco Valdobbiadene upphöjdes till DOCG, inte minst själva byn Prosecco i närheten av Trieste. Det är en druvsort som mognar sent på höstarna, men tack vare att man allra mest gör mousserande vin av den behöver druvorna inte nå full mognad och en potentiell alkoholhalt på omkring 13 procent. Därför är druvsorten utmärkt för just mousserande vin.

Stilen i det här vinet känns igen från annan prosecco, en mjuk citrusblommighet och päronfruktighet, men det hela är betydligt med elegant och också och det har en fin syra på 5.6 gram per liter som bidrar till den torra och friska smaken. Visst har man lagt till lite dosage (socker inför slutkorkningen), den ligger på nio gram per liter vilket är fullt jämförbart med champagne och crémant och andra bättre exempel av prosecco, medan mer publika versioner av prosecco snarare har 10–12 gram socker per liter. Att vinerna i den här genren är så billiga beror framför allt på tillverkningssättet, där den andra jäsningen äger rum i slutna tankar snarare än direkt i flaskan, vilket såklart är betydligt enklare och mer tidsbesparande.

Prosecco dricks precis som alla andra mousserande viner, väl kylda som de är till vardags och till fest, före maten till små tilltugg som inte ska vara sötaktigt smakande eftersom vinet inte är det, men visst klarar det här vinet av tilltugg av umamirika räkor och en toast med skaldjurskött i en krämig majonnäs, såklart också till smått och gott av salta charkuterier. Man kan också dricka prosecco till fiskrätter och även till mildare ostar.

Firman grundades 1875 och med undantag av ett kort uppehåll under första världskriget har man gjort vin kontinuerligt sedan dess. Firman är fortfarande familjeägd, man har 65 hektar vingård av vilka 50 hektar ligger i områden klassificerade som DOC och DOCG, bland annat har man tre hektar vingård i Cartizze och ytterligare fina ägor i ett par andra vingårdslägen. Man har ett mycket gott rykte och är en av få producenter i regionen som också till viss del gör vin enligt den klassiska metoden med jäsning i flaska, Talento Metodo Classico av Chardonnay och Pinot Noir.

Importör i Sverige är Lively Wines , www.livelywines.se