Vecka 22

NV Loimer Reserve Extra Brut

Weingut Loimer, 189 kr, (nr. 90232), Niederösterreich, Österrike
36% Zweigelt, 35% Pinot Noir, 10% Grüner Veltliner samt Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Gris

Fred Loimer kan nog räknas till veteranerna i det pånyttfödda vinlandet Österrike. Hans bas är regionen Kamptal och hans klassiska främst vita viner präglas av renhet och finess. Fred har alltid varit något av en egen vinmakare. Han växte upp i en traditionell vinodlarfamilj i regionen Kamptal i en tid då vinet var en självklar del av det dagliga livet i Österrike men på inget sätt var en utvecklad vinindustri. På den tiden var vinet snarast en oftast småskalig hobbyodling. Fred hade andra idéer och utbildade sig därför inom vinodling och vinframställning vid Klosterneuburg i Wien, landets berömda vinuniversitet. När han klev in i familjerörelsen i mitten av 1990-talet var landet fortfarande sargat efter 1985 års stora vinskandal.
Tidigt började Fred göra saker som egentligen ingen annan vinmakare hade gjort, som att jäsa Grüner Veltliner i ekfat eller att göra fatjästa viner av Chardonnay. År 1998 tog han över ansvaret för familjens vinodlingar och vinframställning helt och hållet. Familjen Loimer gjorde enklare mousserande viner, så kallad sekt, fram till 1998. Under Freds utveckling mot dagens filosofi och kvalitetsambition höll han upp med produktionen av sekt, men sedan mitten av 2010-talet har han åter börjat göra mousserande vin, både vitt och rosé. Till skillnad från dåtidens viner, som främst gjordes med Grüner Veltliner och andra gröna druvor, har man nu börjat använda Pinot Noir och den för mousserande viner mindre vanliga blå sorten Zweigelt.
Som vanligt tar Fred Loimer uppgiften på fullaste allvar och skördar druvorna för hand i slutet av augusti till början av september med efterföljande sortering. Därefter följer en försiktig pressning som resulterar i bara 50 liter must per 100 kilo druvor (mer normalt är cirka 60–65 liter) och musten sätts sedan att sedimentera vid låg temperatur i två dygn så att alla orenheten och alla fasta partiklar sjunker till botten i tanken.
Den helt klara musten jäses sedan med den naturliga jästen i ståltankar vid måttliga 18–20 grader för att säkerställa en hög aromatisk profil. I vanliga fall inleds blandningsarbetet för mousserande vin redan efter tre till fyra månader, men Fred Loimer låter vinet mogna i totalt åtta månader på sin fina jästfällning innan blandning, buteljering och den andra jäsningen i flaskan.
Österrikisk sekt har aldrig varit så här ”avancerad”, än mindre har vinerna fått mogna hela 33 månader på jästfällning innan dégorgering (Fred säger själv minst 18 månader), fullt i klass med andra förstklassiga mousserande viner i Champagne och resten av världen. Inför slutkorkning har han lagt till en dosage på bara två gram per liter.

Så vad smakar då detta högintressanta ljusa mousserande vin? Doften är precis så rödaromatisk och äppelliknande som man väntar sig av mousserande viner med stor andel blå druvsorter, men också fint brödig med toner av ljusa vetebröd och nygräddad brioche tack vare den långa jästlagringen. På så sätt är doften väldigt inbjudande. Smaken är knappt medelfyllig och friskt fruktig med samma fina röda äppelnyanser och det finns också en trevlig karaktär av jästlagringen, dock inte särskilt mycket mineralitet. Tack vare den ganska yppiga frukten känns det befriande att man knappt har lagt till någon dosage – eftersmaken är utmärkt torr men på inget sätt så grinigt stram som lågdoserade champagner är.
Det här är ett mousserande vin att njuta av direkt och inom några år och det kan gärna serveras vid cirka tio grader. Drick det som sällskapsvin eller till lättare till medelkraftiga fisk- eller kycklingrätter samt till krämiga komjölkostar.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se